Musikk fra hele verden er i bevegelse | Oslo World-festivalen på Cosmopolite

Nu Genea
Bilder av
Oslo World
Skrevet av
Julie Brundtland Løvseth

Musikk fra hele verden er i bevegelse | Oslo World-festivalen på Cosmopolite

Tema for årets Oslo World er "bevegelse". Festivalen sparkes i gang 31.oktober og avsluttes søndag 6. november.

Hos oss kan du oppleve fem store konserter på ulike sider av sjangerspekteret:

1. november: Bombino + Knut Reiersrud

3. november: Nu Genea

4. november: Dubioza Kolektiv

5. november: Zakir Hussain & Niladri Kumar

5. november: Pussy Riot

«Musikk lever av bevegelse», sier Oslo World selv om valget av tema for festivalen. Målet er å treffe brennpunktet der musikk møter aktivisme.

Aktivisme blir det sikkert og visst når de ikoniske russiske punk-aktivistene Pussy Riot spiller på Cosmopolite. Putins regime er kjernen i deres prosjekt, og deler av inntektene fra konserten går til inntekt for barnesykehus i Kyiv.

To av den indiske klassiske musikkens fornyere kommer også til oss for å spille en sitar/tablas-duokonset. Niladri Kumar kommer fra fem generasjoner med sitarspillere – og etter at han lærte seg tradisjonen av sin far, revolusjonerte han sitar-spillet og instrumentets rolle. Zakir Hussain, duoens andre halvdel sier om deres opptredener: “Vi går på scenen, og så spiller vi… og i løpet av den neste timen eller halvannen foretar vi en reise sammen. Noen ganger er det fabelaktig, andre ganger er det så magisk at vi må bruke fem dager på å komme oss ned på jorda.”

De bosniske legendene i Dubioza Kolektiv blander punk, reggae og hip hop, og har med det etablert seg som et av de mest populære og hardtslående livebandene i Øst-Europa. Ikke rart konserten er utsolgt.

Men! Det er fortsatt muligheter – som å se det nyeste fra den napolitanske klubbscenen: Nu Genea som skal spille med et gedigent disco-band.

En interessant kobling har blitt laget av Oslo World: Bombino og Knut Reiersrud, to svært originale gitarspillere, en fra Niger og en fra Norge, inntar scenen på en klubb ørkenbluesartisten Bombino kan kjenne seg hjemme i.