Vår rike historie

Hjemme hos Miloud i Emma Jazz-tiden by Asker og Bærum Budstikke

Vår rike historie

Cosmopolite – den levende møteplassen

Cosmopolite Scene har i løpet av 30 år utviklet seg til å bli en av de mest sentrale scenene for norsk og internasjonal musikk fra ulike hjørner av verden.

Etter å ha flyttet mellom flere ulike tilholdssteder i Oslo, har Cosmopolite siden 2008 hatt hjem i den historiske Soria Moria-bygningen på Torshov. Cosmopolite har for lengst etablert seg som en viktig møteplass mellom mennesker og kulturer. I tillegg byr stedet på noen av de aller ypperste musikk- og kulturopplevelsene som hovedstaden har å tilby. Opp gjennom årene har Cosmopolite Scene presentert store internasjonale navn som for eksempel Gerry Mulligan, Diana Krall, Chick Corea, Joe Zawinul, Bo Diddeley, Marcus Miller, Nusrat Fateh Ali Khan og Mulatu Astatke, for å nevne noen.

Starten på eventryet

Cosmopolite startet opp i Industrigata på Majorstuen i 1992. Bak initiativet sto Miloud Guiderk, som på bakgrunn av sine erfaringer fra Emmajazz og Musikkflekken i Bærum ønsket å etablere en hovedscene for jazz, rytmisk og flerkulturell musikk i Oslo. Cosmopolite ble raskt en svært viktig arena for jazz i Oslo og Norge – og dessuten en sentral scene for musikere med minoritetsbakgrunn i Norge. Fra starten tidlig på 1990-tallet fikk en rekke utøvere en scene på Cosmopolite gjennom samarbeidet med Rikskonsertenes "Etnisk musikkafé.”

Stiftelsen Cosmopolite Scene ble opprettet i 1999, da spillestedet måtte flytte fra Industrigata til nye lokaler i Møllergata. Siden høsten 2004 samarbeidet Cosmopolite med Norsk Jazzforum om Nasjonal Jazzscene i Oslo. Etter bevilgning over revidert statsbudsjett i juni 2005 kunne Den Nasjonale Jazzscenen på Cosmopolite offisielt åpne i september 2005. Samme år ble det også startet en ny konsertserie som formidlet musikk fra hele verden, formidlet av de største stjernene.

Miloud Guiderk by Siri Øverland Eriksen

Årene 2005-2008 presenterte Cosmopolite Scene mange konserter, og ble en viktig scene for festivaler som Oslo Jazzfestival, Oslo World Music Festival og by:larm. I mars 2008 kom beskjeden om at eiendommen i Møllergata skulle rives. Dette førte til at Cosmopolite og Nasjonal Jazzscene skilte lag.

Valget av nye lokaler falt på den ærverdige kinoen til Soria Moria på Torshov, som ble bygget i 1928. Her fikk Cosmopolite muligheten til å utvide til tre scener, og etter en oppussingsperiode gjenåpnet Cosmopolite 24. oktober 2008. Siden har Cosmopolite blitt værende på kulturslottet på Torshov, og per i dag arrangeres det ukentlig flere konserter både på hovedscenen Cosmopolite og klubbscenen Belleville.

Miloud Guiderk (forran) sammen med to av sine frivillige medarbeidere, Ole Marius Eigard og Thor Egil Braadland by Janne Møller-Hansen/VG/NTB Scanpix
Miloud Guiderk

Vi er stolte av å kunne si at Cosmopolites grunnlegger Miloud Guiderk gjennom årene har mottatt en rekke priser og æresbevisninger. I 2001 ble Miloud Guiderk overrakt Oslo Jazzfestivalprisen, og juryen la vekt på i sin tildeling at Guiderk har formidlet musikk fra alle verdens hjørner og jazz i utpreget idealistisk ånd, til oppdragelse og glede for hovedstadens kulturpublikum. I 2008 ble han slått til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden på grunnlag av sin omtanke og raushet og sitt arbeid med musikk som brobygger ved integreringen av innvandrere i Norge. I 2017 ble Guiderk tildelt Kulturrådets ærespris, og året etter ble han utnevnt til ridder av den fransk ordenen for kunst og litteratur (L’Ordre des Arts et des Lettres). Sistnevnte utmerkelse kommer på bakgrunn av Cosmopolites mangeårige samarbeid med Institut français i Oslo, og hans årelange bidrag for å fremme franske og frankofonske musikkartister i Norge, bl.a under den årlige Frankofonifestivalen.