Pussy Riot

Pussy Riot
World
Oslo World
lørdag 5. november 2022
Dørene åpner 21:00
Konsert starter 22:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
350/300,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert
Spilleliste Spotify

Pussy Riot

Ikoniske russiske punk-aktivister

 

Det er ti år siden Pussy Riot uten forvarsel stormet inn i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva og protesterte mot Putin-regimet og støtten det fikk fra den russisk-ortodokse kirken. Det aktivistiske punkrock-kollektivet hadde allerede gjennomført en rekke lignende gerilja-opptredner - men denne gangen tok det fyr. Hendelsen medførte at tre av bandets medlemmer ble arrestert, og gjorde Pussy Riot til en av de synligste motstanderne mot regimet i Russland over hele verden. Senere samme år ble medlemmet “Yozh” invitert for å snakke under Oslo World. 

Ti år er gått, og kampsonen er blitt utvidet. I tillegg til tidlige protester mot russiske homopropaganda-lover har gruppen blant annet rettet et skarpt søkelys mot innsattes kår i russiske fengsler, hvor noen av medlemmene snakker av erfaring. De har adressert den politiske situasjonen i andre land, som i USA under Trump i enkeltlåter, men fremdeles er det Putins regime og konsekvensene av det som forblir kjernen i prosjektet. Det har vi for eksempel sett etterdønningene av Russlands invasjon av Ukraina. Når Pussy Riot spiller konserter i dag går deler av inntektene deres, både gjennom salg av merchandise og billetter, til intekt for barnesykehus i Kyiv. Gjennom årene har hvem som opptrer bak de gjenkjennelige, fargerike balaklavaene vekslet - men kompromissløsheten og offervilje har vedvart. 

Pussy Riot har rett og slett vært med på å definere både motstand mot Putin-regime og popkulturell aktivisme i vår tid. Det har kostet medlemmene dyrt. Når Oslo World i år inviterer dem tilbake, møter vi et hardtslående band som har funnet banebrytende måter å omsette brennbare budskap i uforglemmelige, visuelle liveopplevelser. Slik treffer de hardere enn noensinne.