«Land of My Other» beste album i 2023 | Faren var politisk fange og eneste kontakt var gjennom brev og telefon

The Breath

«Land of My Other» beste album i 2023 | Faren var politisk fange og eneste kontakt var gjennom brev og telefon

Arne Berg i NRKs musikkreisen har kåret albumet «Land of My Other» til det beste i 2023, og bandet The Breath kommer til Cosmopolite på dobbeltkonsert med Sudan Dudan 19. april.

Les mer om konserten den 19.april her: The Breath + Sudan Dudan

Berg intervjuet duoen, Ríoghnach Connolly (vokal og fløyte) og Stuart McCallum (gitar) i et midlertidig radio-studio under Womex (World Music Expo) i Spania i fjor. Duoens tredje studioalbum er veldig personlig og har sterke tekster.

Ríoghnach Connolly omtaler det å åpne opp om sine opplevelser i sangene som «skremmende». Vokalisten har nemlig skrevet om sitt eget liv med konflikten i Nord-Irland og beskrevet det som en mørk skygge.

Faren til Connolly døde før hun fikk sitt eget barn og han hadde gjennom hele hennes oppvekst sittet i fengsel. «Det handler om en relasjon som er innrammet med en politisk situasjon» forteller Connolly og fortsetter: «Jeg hadde en barndom hvor jeg følte at jeg hele tiden sørget over min far, fordi han var en politisk fange. Hele min barndom savnet jeg han, samtidig som vi var nære i brevene vi skrev til hverandre. Og at vi snakket hver dag. Det var vakkert, men da han gikk bort så var det viktig for meg å ikke skrive til han på en stund.» sier hun i et intervju med Arne Berg på Musikkreisen. Hele reportasjen kan du lytte til her.  


Tekstene og sangen er kjernen av duoen The Breath. Connolly skriver som en poetisk «stream of conciousness», med ærlighet og en personlig stil, om temaer som strekker seg fra barndom, sommeren, kjærlighet, konflikt og sorg. Det er de sterke tekstene, kombinert med Connollys ærlighet og rå kraft i sangen som gjør det vanskelig for publikum å forbli uberørt etter å ha hørt denne emosjonelt sterke musikken! 

Når The Breath kommer til Cosmopolite 19. april blir det dobbeltkonsert sammen med det norske folkemusikk-bandet Sudan Dudan. Sudan Dudan er en duo med Anders Erik Røine og Marit Karlberg på vokal, gitar, langeleik, fele, harmonium og munnharpe. Aftenpostens anmelder skriver om duoens siste album: «Man gripes i hjerteroten. For et lydbilde. Så nedstrippet og virkningsfull der de på utsøkt vis spiller på lys og mørke.» 

Velkommen til en sterk konsert når to tradisjonsmusikk-duoer står på samme scene 19. april!