Souad Massi kommer med sitt «helt klart beste album» til Cosmopolite ifølge NRKs Arne Berg

Souad Massi
Bilder av
Cosmopolite
Skrevet av
Julie Brundtland Løvseth

Souad Massi kommer med sitt «helt klart beste album» til Cosmopolite ifølge NRKs Arne Berg

Massi synger om sin egen dramatiske historie, om å få menneskelig kontakt tilbake etter koronapandemien, om håp for ungdommen og motstand mot krig og tristhet på albumet Sequana.

«Tegn meg et land» på fransk: «Dessine Moi Un Pays» på albumet Sequana handler om Massis moderland Algerie og sin egen dramatiske historie.

Hun spilte i et punkeband i Algerie på 90-tallet og falt i unåde hos islamister som herjet på den tiden. Massi flyttet til Frankrike med en kassegitar og sine egne låter. I løpet av få år ble hun en stjerne på den internasjonale musikkhimmelen.

Konserten 26. april på Cosmopolite er hennes første konsert her på 9 år.

Ifølge Arne Berg i Jungeltelegrafen er dette «Helt klart hennes beste album». Den originale radioreportasjen kan du høre her. 

 

Seqana kan gi helbredelse


På telefon fra Frankrike, sier Massi til Berg: «Sequana er gudinnen for å helbrede folk. På albumet snakker jeg om menneskelig kontakt, hva som kan nå inn til mennesker og røre dem. Jeg synger om håp, om fred og om problemene unge mennesker møter.»

Sequana var gudinnen for elven Seinen, den berømte elven som renner igjennom Paris. Seqana var også gudinnen for helbredelsen av de gamle.

Arne Berg kan i radioprogrammet fortelle at albumet ble tatt imot med stående ovasjon over alt. Massi har fylt konsertsaler med sitt nye album, inkludert legendariske Salle Pleyel i Paris.  

En del av tematikken på Sequana er om ungdommen. Massi ønsker å gi håp til en desillusjonert generasjon, og egentlig synger hun til sine tenåringsdøtre som fikk tre år av ungdommen revet bort på grunn av pandemien.

«De vet ikke hvordan de skal kommunisere!» sier Massi oppgitt, men insisterer på at når man har barn så har man intet valg. «Du må finne språket som gir dem håp og trekke dem tilbake til nysgjerrigheten».Blomster dekker øynene i motstand mot krig


Coveret til Sequana viser Souad Massi med øynene dekket av to blomster, to tusenfryder. Ikke bare for at de skal skjule verdens virkelighet for henne, men som et symbol på motstand.

«Jeg nekter krig og tristhet».

Nest siste spor på albumet er «Victor» og handler om gitarist og sanger Victor Jara, som døde på en Standion i Santiago i 1973.

«Victor Jara er en kunstner som symboliserer motstand, og han ga livet sitt for frihet. Sangen er en hyllest til han og en respekt for hans kunst».  


Massi nytolker sangen Hurt på arabisk


Souad Massis første innspilling var en kassett i 1998, som gjør 2023 til hennes 25. årsjubileum som en innspillende artist.

Massi har fått mye oppmerksomhet for innspillingen hun har laget av Hurt – en sang Johnny Cash gjorde veldig berømt, men som Nine inch nails sang først.

«Jeg oppdaget Johnny Cash sin versjon nylig, og ble så rørt av den. Jeg følte lidelsen hans.»

Anmeldere har tatt varmt imot Massis versjon av Hurt, som hun synger på arabisk. En av anmelderne proklamerte: «Souad Massi gir låta en dybde den egentlig ikke hadde.

Hør Souad Massis versjon av "Hurt" i videoen under. Og du kan komme på konserten 26. april på Cosmopolite