Souad Massi

Souad Massi copyright Yann Orhan
Folk
Cosmopolite Scene
onsdag 26. april 2023
Dørene åpner 19:00
Konsert starter 20:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
300/250,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert
Spilleliste Spotify

Souad Massi

Souad Massi, en artist som bærer styrken til Algeriske kvinner i sin stemme. I 2002 ble hun utnevnt til ridder av «The order of Arts and Letters» og i 2005 ble hun ambassadør for FNS mikrokreditt-program for å hjelpe kvinner i Afrika. Med sangtekster som går imot tyranni og forfekter toleranse og altruisme er en konsert med Massi en ypperlig anledning for å dyrke solidaritet med kvinner verden over.

«Den vakreste kvinnestemmen i Nord-Afrika» er en av beskrivelsene som står ved Souad Massi, den algerisk-franske sangerinnen som har skrevet og sunget om frihet, rettferdighet og mot i over 20 år.

Massi har levet sitt voksne liv i eksil i Paris etter at hun flyktet fra Algerie for mange år siden. Etter sangopptredener med heavy metal-bandet Atakor og flere frittalende uttalelser mottok hun dødstrusler og følte seg ikke lengre trykk i sitt hjemland.

Med stolthet for sine berbiske røtter synger Massi chaabi – folkemusikk fra Nord-Afrika, og inspireres av både folk, country, rock, calypso og bossa nova. Musikk fra områder som Sahel, Karribien og Brasil har inspirert sangerinnen til å komponere sitt tiende og siste album – Sequana.

Albumet, med sin sterke politiske etos, er tatt inn i varmen av internasjonale anmeldere. I Sequana har Massi skrevet en sang til de afghanerne som flykter fra Taliban «i det de klamrer seg fast til flyet som letter i Kabul».  Sangen heter «Dessine Moi Un Pays» (Tegn et land for meg) og er Massis empatiske håndstrekning fra en som vet veldig godt hva et liv i eksil innebærer.

Sangtekstene har sterke poetiske kvaliteter med linjer som «Tegn meg et hjem med store vinduer, - så lyset kan trenge inn til mitt hjerte». Og: «Tegn til meg en fugl, en fri fugl som ingen kan eie.»

Line-up:

Souad Massi - vokal + gitar

Maamoune Dehane - trommer + perkusjon 

Malik Kerrouche - gitar

Mokrane Adlani - fiolin + banjo

Konserten er støttet av Institut Francais

Institut Francais Norvege