Polske Filmdager fyller 10 år!

Magdalena Tutka
Bilder av
Alek Nowak
Skrevet av
Julie Brundtland Løvseth

Polske Filmdager fyller 10 år!

Vi tok en prat med festival-gründer, Magdalena Tutka, om jubileet og samarbeidskonserten med Caravana Banda 20.oktober!

Hvordan gikk festivalen i helgen?

Det gikk meget bra! Det å feire tiårsjubileet på Fredrikstad kino og samle de fleste av oss som har bidratt til festivalutvikling var noe veldig spesielt. Det var så deilig å oppleve et fellesskap hvor vi genuint ble nysgjerrige på hverandre.
 

Hvordan opplever du interessen fra etnisk norske for festivalen?

Vi har ikke delt opp publikummet vårt i nasjonale grupper. Selv om navnet tyder på at vi fokuserer på polsk film, er det så mye mer som ligger bak. Vi som jobber med festivalen ønsker å utdype forståelse av det å være et menneske i dag, uansett nasjonalitet, kjønn, sosial status og alder.


Hvordan er Polen en unik filmnasjon?

Etter den andre verdenskrig gjorde Polen seg bemerket som et filmland der man ikke primært er ute etter å underholde, men å besvare de store spørsmålene om liv og død, og kampen for å overleve. Og også i dag når man ser filmer som for eksempel “Kald krig” av Paweł Pawlikowski opplever vi at vi som enkeltmennesker ikke er alene i våre forsøk på å forstå livsviktige ting.


Hva synes du det gjør med en festival å være så interdisiplinær, med musikk, film og billedkunst koblet sammen?

På festivalen ser vi for oss at film inneholder alle kunstarter hvor bl. a. ord, bilde, musikk og bevegelse blir tatt i bruk. Vi tror at disse forskjellige kunstuttrykkene kan hjelpe hver og en av oss å føle seg sett og hørt, og forstått. Og det skaper broer mellom mennesker.


Når du ser tilbake på 10 år med Polske filmdager – hva er det fineste dere har skapt med festivalen?

De største verdiene vi har skapt er forståelse og samhold. Det å se egen kultur i kontekst av andre er også en veldig viktig læring. Det er først da vi begynner å bli bedre kjent med oss selv.
 

Hva synes du Caravana Banda sier om polsk kultur?

Repertoaret til Caravana Banda viser frem at polsk kultur rommer et mangfold. Caravana Banda blander ulike uttrykk som stammer fra den polske, balkanske og latinamerikanske kulturkrets.


Er det et band som kan utvide nordmenns forståelse av hva som er polsk?

Ja, absolutt! For denne musikken berører både følelsene og skaper nye assosiasjoner.


Hvorfor burde folk komme på Caravana Banda?

Det blir en suggererende musikkopplevelse som vi håper vil skape noen uforglemmelige øyeblikk. Jeg tror dette vil lage en fargerik avslutning på feiringen av våre første 10 år. For vi kommer til å fortsette!