Jul på Sunnmørsk om klisjeer, jul uten snø og julen som jazzens høytid

Jul på Sunnmørsk
Bilder av
Julie Brundtland Løvset
Skrevet av
Julie Brundtland Løvseth

Jul på Sunnmørsk om klisjeer, jul uten snø og julen som jazzens høytid

Vi møter bandet «Jul på Sunnmørsk» på julemarkedet «Jul i Vinterland» som okkuperer hele området mellom Nationaltheatret og Stortinget i Oslo og fyller det med jul, jul og atter jul. «Jul i Vinterland» er den noe mer amerikaniserte og glamoriserte utgaven av julen, og dette passer godt som bakteppe for et intervju med bandet «Jul på Sunnmørsk» som har latt seg inspirere av nettopp denne juletypen!

Vokalist og fløytespiller Siril Malmedal Hauge forklarer at grunnen til at prosjektet startet, var at alle i bandet skulle hjem til jul og ønsket å lage julekonserter de kunne spille sammen på Sunnmøre.

-  Vi har hørt masse musikk fra USA - gjerne med gullforgylte, snødekte landskap og alt er skinnende og fantastisk. Vi tenkte at det er ikke nødvendigvis for oss, men hva med at vi tar det med inn i juleprosjektet vårt? Det er like mye jul som all annen jul, det er jul over alt i verden!

Albumet som gruppen har laget i forbindelse med sitt 10-årsjubileum som band bærer tittelen «Nokre ler og nokre gret» et album som er et bidrag til en alternativ julekonsert, hvor bandet fisker frem andre elementer enn de typiske juleklisjeene. 

- Det er gjerne klisjeene folk har det sterkeste forholdet til, hvis du tenker på jazz, forklarer Malmedal Hauge, og legger til:

- Desember er kanskje den måneden i året folk hører mest på jazz, for det er så mye julemusikk som kommer fra swing-jazz tradisjonen. Folk som ikke er så glade i jazz, de setter jo på Frank Sinatra og Ella Fitzgerald og hører masse jazz i jula, kanskje uten at de vet om det selv.
 

Velkommen til konsert 13. desember med lekenhet, humor, jazz og julestemning!