Ivan Mazuze opplever saksofonen som en forlengelse av kroppen | - Jeg finner meg selv gjennom tradisjonsmusikk!

Mazuze
Bilder av
Julie Brundtland Løvseth
Skrevet av
Julie Brundtland Løvseth

Ivan Mazuze opplever saksofonen som en forlengelse av kroppen | - Jeg finner meg selv gjennom tradisjonsmusikk!

Ivan Mazuze Group står på scenen 10. juni på Cosmopolite, med afrikansk jazz som henter påvirkning fra Mosambik og India.

- Jeg finner meg selv gjennom tradisjon, sier saksofonist og multiinstrumentalist Ivan Mazuze.

For noen dager siden var han og så Gyedu-Blay Ambolley på Cosmopolite og beskriver opplevelsen slik:

- Det var nesten som å være på en nattklubb i Ghana! Ambolley er «faderen» for highlife-sjangeren. Han er kongen, sier Mazuze.

Mazuze er fra den andre siden av det afrikanske kontinent, nærmere bestemt Mosambik. Om musikken her sier han at den er veldig varierende, fordi Mosambik består av mange små etniske grupper.

- Mosambik er preget av fado, fordi vi var en portugisisk koloni. Også Marrabenta er viktig, en stil som blander tradisjonelle rytmer fra Mosambik med portugisisk folkemusikk.

- Hva kan vi forvente oss på konserten den 10. juni?

- Jeg har et nytt medlem i besetningen, han heter Jai Shankar og er en indisk musiker som spiller tablas. Med han i bandet går vi tilbake til Mosabik og landets historie hvor arabere og indere har vært til stede i nord i over 400 år. Kontakten ble opprettet på grunn av handel, og kulturelle og musikalske uttrykk fra India er fortsatt til stede i Mosambik! Sier Mazuze og fortsetter:

- Det blir mye improvisasjon og en del er arrangert i forkant. Jeg tar med låter fra de forrige albumene mine «Ndzuti» som betyr skygge og «Moya», som betyr sjel.

- Hvorfor falt du for saksofonen som instrument?

- Saksofonen går inn i kroppen min, og blir som en forlengelse av kroppen. Jeg finner en måte jeg kan uttrykke melodiene på en variert måte og jeg kan uttrykke meg lengre enn jeg kan på piano. Piano spiller jeg i hovedsak for å komponere.

Intervjuet blir utført utenfor Nasjonalmuseet i Oslo. Mazuze elsker å være i borggården foran museumsinngangen.

- Jeg elsker det, det er veldig rolig her. Hver gang jeg kommer hit forteller det meg en annen historie. Dette er et godt sted, bort fra alt bråk som skjer på den andre siden. Det er veldig fint å være her. Jeg har jo også fått flere nordiske toner inn i jazzen etter å ha bodd i Norge i så mange år. Man blir påvirket av sine omgivelser!


Se Ivan Mazuze Group 10. juni på Cosmopolite.

Line up for konserten:

Ivan Mazuze - saksofoner
Per Mathisen - bass
Raciel Torres - trommer
Jai Shankar - tablas
Bjørn Vidar Solli - gitar
+ gjester