Oslo World 2021

Oslo World Festival 2021, Amadou et Mariam

Oslo World 2021

Kjære Oslo World-publikum! Hvilken glede det har vært å endelig kunne møtes i det virkelige liv. Pandemien har vært en interessant tid, og den har krevd at vi alle har måttet endre både atferd og tenkemåte. Med dette i bakhodet, var årets Oslo World-tema «Rebels».

«Dette minner oss på at «rebeller» aldri har betydd bare én ting – mange motstandsikoner har vært reaksjonære skikkelser. Årsakene til at vi fortsatt føler at de trengs, til tross for alt dette, er like relevant i 2021, som det alltid har vært: I årene fremover, etter flere lockdowns og masserestriksjoner, må sivilsamfunnet trene opp sine demokratiske muskler, slik at de kan finne en måte å stå opp mot nummenheten som de siste årene har forårsaket.» - Oslo World

Oslo World Festival 2021 , Amadou et Mariam
Amadou et Mariam, Oslo World 2021

Vi hadde gleden av å holde flere av Oslo World-festivalens konserter her på Cosmopolite Scene. Blant annet så vi frem til å få høre de første tonene fra Trio da Kali, sammen med Kringkastningsorkesteret (KORK). Blandingen mellom trioen og den fantastiske lyden av klassisk orkester, spilte bokstavelig talt på den innerste strengen i alle sine sjeler. Med dens harmonier, melodier og den perfekte sameksistensen mellom folkemusikk og klassiske instrumenter, traff konserten rett i våre hjerter.

Trio da Kali består av Hawa Kassé Mady Diabaté, Fodé Lassana Diabaté og Mamadou Kouyaté, som kommer fra Mande-kulturen i det sørlige Mali. De stammer fra en lang rekke utmerkede grioter, som er sentrale musikalske håndverkere i regionens kultur. KORK er et av Norges mest kjente ensembler, og har vært musikkulturen kjær siden sin oppstart i 1946 – faktisk hadde KORK sitt 75-årsjubileum i år (2021). Konserten ble dirigert av Paul Daniel, hvis hender gjorde et ekstra instrument på scenen.

Oslo World Festival 2021 , Trio da Kali
Trio da Kali, Oslo World 2021
Trio da Kali, Oslo World 2021
Dirigent Paul Daniel, Oslo World 2021

Neste dag ble det holdt to konserter med det psykedeliske rockebandet, Altin Gün. Bandet er et av verdens fremste eksempler på en unik og levende rocke-tradisjon. Altin Gün holder til i Amsterdam, mens bandmedlemmene er av både Tyrkisk, Britisk og Nederlandsk opprinnelse. Dette beviser hvor stort potensiale og tilpasningsdyktighet det musikalske verdensbildet har i dag!

Altin Gün, Oslo World 2021
Altin Gün, Oslo World 2021, photo by Lars Opstad
Altin Gün, Oslo World 2021
Altin Gün, Oslo World 2021, photo by Lars Opstad

Ikke nok med det, så holdt også Amadou & Mariam en helt uforglemmelig konsert! Disse artistene har vært i Norge flere ganger, og de var også del av Oslo World-festivalen både i 2005 og 2008. De er såpas talentfulle at de har fremført for Barack Obama under Nobels fredspris-konserten i 2009! Amadou & Mariam er velkjent og høyt elsket blant Oslo-folket, og du kunne tydelig føle energien mellom publikum og musikere under konserten. Vi skulle gjerne ønsket at den aldri tok slutt!

Til sist vil vi i Cosmopolite takke Oslo World for et helt fantastisk flott samarbeid, som gjør at vi alle kan forenes inn i et og samme musikalske univers!

Oslo World Festival 2021 , Amadou et Mariam
Oslo World Festival 2021, Amadou et Mariam
Oslo World Festival 2021 , Amadou et Mariam
Oslo World Festival 2021, Amadou et Mariam
Oslo World Festival 2021 , Amadou et Mariam
Oslo World Festival 2021, Amadou et Mariam

Urszula Tarasiewicz