- Om man vil se det skeiveste av det skeiveste, så har du kommet til rett sted. | Teaterforestilling med drag feirer Pride

DRAG
Bilder av
Cosmopolite
Skrevet av
Julie Brundtland Løvseth

- Om man vil se det skeiveste av det skeiveste, så har du kommet til rett sted. | Teaterforestilling med drag feirer Pride

Hvilken «mood» har showet «How We Became International Award Winning Drag Superstars”?

Stemningen til forestillingen er absolutt feelgood, men du skal ikke bli overrasket om du plutselig sitter igjen med andre følelser også. Vi ønsker å ta med publikum på vår faktiske reise til Frankrike og vise prosessen fra start til slutt. Det er og var kaotisk, av forskjellige grunner som kommer tydelig frem i forestillingen - men vi har valgt å se humoren i dette i ettertid og vil fokusere på å gi publikum et større innblikk i alle aspektene når det kommer til å drive med drag.

Dere fem som står på scenen har samarbeidet på flere show nå – hvordan går det med gruppedynamikken?

Vi er fem helt forskjellige artister, med veldig forskjellige bakgrunner og erfaringer. Ofte møtes vi backstage på show, og det er det - og det har også vært en drivkraft til hvorfor jeg ville skape dette stykket. Alle er så utrolig hyggelige folk! Vi ser ikke hverandre så ofte da vi opptrer på forskjellige steder, og har ganske så varierende hverdager. Så for at vi skulle kunne vise hva vi hadde skapt sammen, trengte vi en unnskyldning - nemlig en teaterforestilling!

Det går utrolig mye tid til å sette sammen et nummer, om det er å style parykker, lage kostymer, koreografi, mikse musikk, lysdesign - så når vi først hadde laget et par numre måtte vi samkjøres oss om hvordan vi sammen kunne vise dette til flere, og i det hele tatt i Norge - så det var derfor jeg pitchen ideen om en drag-teater forestilling.

Gruppedynamikken vår har endret seg siden vi startet å jobbe med dette. Det å se hverandre sporadisk på show - og aldri være sammen som en gruppe - har vært en interessant overgang. Fra å være bekjente kollegaer til å bli utrolige gode venner.

Hvilken ekstra dimensjon gir Adam Schjølberg til dette showet?

Adam krydrer dette showet på best mulige måte. Han er fortelleren vår som tar oss med på hele denne absurde reisen og holder sammen historien. Når jeg skrev stykket hadde jeg et stort ønske om en forteller med mye variasjon, energi og ikke minst humor. Han var den første jeg spurte som ikke allerede var en del av hovedcasten til å bli med. Så det at Adam takket ja til å være med på dette - Vi kunne rett og slett ikke spurt om en bedre forteller!

Hvorfor er dette showet perfekt for Pride-markering?

Om man vil se det skeiveste av det skeiveste, så har du kommet til rett sted. Dette stykke tar deg med på innsiden av dragkunsten. Vi viser hele følelsesspekteret vi var igjennom, også de følelsene av realitet om å ikke stole på seg selv og hva man faktisk får til til tross for ulikheter og utfordringer. Dette har vi kombinert med god gammaldags dragshow elementer, som skal få folk til å føle på det som måtte føles på av følelser. Det er en unik mulighet å bli kjent med drag på en helt annen måte enn hva vi tidligere har sett i norsk drag-sammenheng.

Hva slags rolle mener du at dragshow har i homokampen?

Dragartister har alltid vært en stor del av homokampen, og miljøet er utrolig flinke til å gjøre nettopp dette på egen og forskjellige måter. For min del er det å kunne stå opp for egne, og andres rettigheter ved å vise kultur og kunnskap på denne måten riktig og ikke minst viktig.

Hvordan kan dette showet ses i sammenheng med de to andre mindre showene dere har hatt på Belleville?

Tidligere på Belleville har vi satt opp lineup shows hvor artistene viser frem egne numre knyttet opp imot uttrykket sitt. Her har jeg ledet kvelden for publikum, introdusert artistene og kjørt et heidundraneshow! Så eneste sammenhengen er vel egentlig at det er drag. Det er to helt forskjellige konsepter da dette er en forestilling i et teaterformat med dragshow elementer.

Hvordan føles det å sette opp drag og feire Pride på Cosmopolite?

Det at Cosmopolite har tatt oss så godt imot med åpne armer tar jeg ikke for gitt. Det er et bygg med mye historie, og det at vi får lov til å være en del av enda mer historie synes jeg er utrolig fint. Hadde det ikke vært for alle de skeive som kom før oss, så hadde ikke vi kunne stått på en så stor scenen og formidlet kunsten vår. Så hele forestillingen er også en stor takk til de som har kommet før oss. Det skal vi aldri glemme, og heller aldri ta for gitt.

Skeiv kultur er ikke bare for skeive mennesker. Det er en feiring av egen kultur, men også for de som har behov for forståelse og kunnskap til å kunne være gode støttespillere. Så om man har lyst til å starte Oslo Pride på best mulig måte, så kjøper man to billetter til showet - en til seg selv og en som hadde hatt godt av mer eksponering for mennesker utenfor sin egen bakgård. Happy Pride!