Hvem er Jimmy Rosenberg?

Jimmy Rosenberg spiller gitar
Bilder av
Cosmopolite
Skrevet av
Julie Brundtland Løvseth

Hvem er Jimmy Rosenberg?

Joseph Geradus Rosenberg, som blir kalt Jimmy Rosenberg er en stor sensasjon innen string-swing-jazz.

Joseph Geradus Rosenberg, som blir kalt Jimmy Rosenberg er en stor sensasjon innen string-swing-jazz. Ifølge musiker Jon Larsen er han «en av de største talentene innen jazzgitar noensinne». Gildas Le Pape, gitarist i Hot Club de Norvège mener «Rosenberg er en inspirasjon for alle string-swing-musikere og en jeg har lyttet mye til da jeg lærte meg stilen».

Gitaristens første deltakelse på Djangofestivalen skjedde da han var bare 12 år gammel! Og nå kommer han tilbake – 40 år siden sist.

Rosenberg kommer fra Nederland og ble i veldig ung alder aktiv i sitt eget sigøynermiljø, i sinti, som er en undergruppe av romanifolket. Sinti kom til nordvest-Europa på slutten av middelalderen fra India for å søke arbeid som musikere. Sintiene har frembrakt et stort antall fremragende musikere, som for eksempel den franske jazzmusikeren Django Reinhardt. Musikernavn som Rosenberg, Winterstein og Weis kommer fra sinti.

Gjennombruddet skjedde med trioen «Gypsy Kids» som ble filmet til britisk TV med filmen «Djangos Legacy». Rosenberg har også turnert med Hot Club de Norvège i mange år. Rosenberg har spilt i Carnegie Hall, på Birdland og scener rundt om i Europa.

Etter en lengre perioden av scenen og unna musikklivet, har han kommet tilbake med egen trio og han spiller jam-session fredag og lørdag på Djangofestivalen.

Gå ikke glipp av muligheten til å oppleve et ekte stringswing-gitar-geni live på Cosmopolite!

Det er fortsatt noen ledige billetter til fredagen på Djangofestivalen, hvor Rosenberg er med på jam-session.