Jazzsesongen på Cosmopolite: Fra lidenskapelig tango og eksperimentell improvisasjon til klassiske mestere!

Jazzhøsten
Bilder av
Cosmopolite
Skrevet av
Julie Brundtland Løvseth

Jazzsesongen på Cosmopolite: Fra lidenskapelig tango og eksperimentell improvisasjon til klassiske mestere!

Høsten er en god sesong for jazz og denne høsten har Cosmopolite programmert en bred variasjon av ulike jazzartister fra ulike verdenshjørner og musikktradisjoner. De fleste henter inn ulike inspirasjonskilder inn i jazzen: Tango, hip-hop, folkemusikk, afrikanske rytmer og japansk poesi!

Richard Galliano New York Tango Trio
27. september

Jazz

Galliano spiller fra hans album Piazzolla Forever og trioen, som har fått mye skryt for sine liveopptredener, består av Adrien Moignard på gitar og Diego Imbert på kontrabass. Både Moignard og Imbert er kjent for de av Cosmopolite-publikummet som vanker på Djangofestivalen, de er nemlig begge Djangmusikere med flere utgivelser bak seg! Og dessuten er de franske. Trioen er inspirert av stilartene Neotango og New Musette.

Om Piazzolla Forever skriver Tor Hammerø: «Denne hyllesten til Piazzolla – det betyr musikk full av smerte, glede, sinne, musikk som dreier seg om liv og død, er spilt med en pasjon og innlevelse som nesten gjør fysisk vondt å høre på».


Amaro Freitas Trio
12. okttober

Jazz

En stjerne på den brasilianske musikkscenen har med sitt siste album «Sankofa» gått inn i en spirituell søken etter forglemte historier, eldgammel filosofi og forbilder i den afrikanske befolkningen i Brasil. BBC Radio 6 sier om Freitas at «det er lett å glemme at piano er et rytmisk instrument, men når man hører Amaro Freitas spille så blir dette faktum svært, svært klart».

«En smeltedigel som bare fortsetter å gi» skriver BBC Music Magazine.

Alfa Mist
Jazz
19. oktober


Alfa Mist er kjent for sin særegne sjangeroverskridning mellom hip-hop og improviserende jazz. Låtene handler blant annet om oppvekstvillkår for afrikanske ungdommer i UK, fremført med varme, improviserende pianolinjer, intuitiv groove og improviserende jazz i fri flyt. Rapper, pianist, bandleder og jazzmusiker – Alfa Mist er alt på en gang.

I en anmeldelse av Mists fjerde album Variables skriver kulturavisen The Guardian:

«Varm, subtil jazz gnir skuldre med hip-hop og R&B på et stemningsfylt album som treffer det ideelle krysningspunktet mellom tilgjengelig og eksperimentelt»

Ron Carter "Foursight" Quartet
5. november
Jazz


Alle gode ting er tre! Vi har prøvd å få Carter til Norge under pandemi, etter pandemi og nå i 2023 skal det gå.

Ron Carter regnes som en av jazzens mest originale, innflytelsesrike og produktive bassister. Han har medvirket på utrolige 2500 plateinnspillinger og i seks år på 60-tallet var han et fast medlem i Miles Davis Quintet.

Som den mest innspilte jazzbassisten gjennom tidene var det på sin plass at Ron Carter hadde en egen hyllestkonsert i Carnegie Hall i anledning hans 85-årsdag i 2022.

I anledning jubileet uttalte Carter at «Å eldes har ikke fått meg til å tenke noe saktere», tvert imot mener Carter at «Aldringsprosessen har fått meg til å føle takknemmelighet over at jeg har kommet så langt ved å spille et instrument med fire strenger».

Tigran Hamasyan - The Call Within
Jazz
8. november


Pianist og komponist Tigran Hamasyan fusjonerer jazzimprovisasjon med rik folklore-musikk fra hans hjemland Armenia. Han er en av de mest fremstående jazz- og rock-pianistene av sin generasjon.

«Tigran Hamasyan forener eldgammel og gudhengiven armensk musikk med jazzpiano» skriver The New York Times.

«En moden og stor og rik og dyp artist» - Chick Corea

Stacey Kent
Jazz
22. november

 
Jazzdivaen kommer for 7. gang til Cosmopolite og gir ut albumet «Summer Me, Winter Me» i løpet av 2023. Hennes siste prosjekt var Songs From Other Places (2021) et prosjekt hun har skapt med ektemannen Jim Tomlinson som produsent og den nobelpris-vinnende forfatteren Kazuo Ishiguro som låtskriver.

Med albumet vant Stacey prisen «Beste Vokalprestasjon» for 2022 under Jazz Music Awards.

«En edelsten» - The Guardian

Noen smakebiter å lytte til fra høstens jazzartister: