– Jazz er en mental innstilling, og handler ikke bare om musikk | Alune Wade om å inkorporere sine musikalske røtter i musikken han skaper

Alune Wade under 30-års jubileet

– Jazz er en mental innstilling, og handler ikke bare om musikk | Alune Wade om å inkorporere sine musikalske røtter i musikken han skaper

Alune Wade var en sentral artist da Cosmopolite markerte sitt 30-årsjubileum i høst. NRKs Karen Frivik intervjuet Wade til programmet Jazzklubben, et intervju som handlet om å finne sine musikalske røtter.

Wade proklamerer sin tolkning av moderne jazz i begynnelsen av reportasjen:

– Jazz er en åpen sjanger som ønsker andre sjangre velkommen inn i seg. I jazz kan man inkludere lokal musikk og musikk fra alle deler av verden – du finner alle slags sjangre i jazz.

Den betydningsfulle mentoren Marcus Miller

På spørsmål om hans samarbeid med el-bassisten Marcus Miller, forteller Wade ivrig om at han oppdaget Miller gjennom hans samarbeid med Luther Vandross og Miles Davis, og forelsket seg i han som musiker.

– Ved å samarbeide med Miller kan jeg lære mer på én time enn jeg gjør ved å samarbeide med andre i ti år. Hvordan han styrer og leder de andre musikerne på scenen, hans nysgjerrighet, åpenhet og ydmykhet, inspirerer meg.

Et hjem fylt med multikultur

Fra sin oppvekst har Wade med seg Bach, senegalesisk musikk og jazz i bagasjen, fra en far som spilte i det senegalesiske militærkorpset og fylte hjemmet med musikk.

Wade forteller at han er opptatt av å finne de musikalske impulsene i Vest-Afrika fra før kolonitiden, og er opptatt av felles musikalske røtter på vestkysten, i Maghreb-regionen og særlig land som Mali og Egypt. Han reiser i sin egen historie og oppdager hvor røttene kommer fra.

– Det jeg lager er 100 prosent globalt og fra hele verden.

Hør radioreportasjen på NRK Jazzklubben her: https://radio.nrk.no/serie/jazzklubben/sesong/202301/MKMU06000123?fbclid=IwAR0WsM81NbX5hJSvHGgbdSOmzJVwRG5MpFhxVHx8xQ5QQ7bke9PVfJQS84c