Alt man trenger er: «Mat, musikk og kjærlighet» | Milouds oppskrift på Couscous fra Marokko

Miloud med Couscous
Bilder av
Julie Brundtland Løvseth
Skrevet av
Julie Brundtland Løvseth

Alt man trenger er: «Mat, musikk og kjærlighet» | Milouds oppskrift på Couscous fra Marokko

På fredager i Marokko samles man rundt couscousen. Forrige fredag var teamet på Cosmopolite Scene så heldige å få smake Milouds og Anias utgave av retten. Her deler Miloud oppskriften!

Det er tid for helg og mange familier og vennegjenger samles rundt et måltid. Er det taco? Pizza? Rømmegrøt eller sushi? I hjemlandet til Miloud Guiderk er det naturlige valget for helgemåltid couscous, en rett laget i en keramisk gryte med couscous, grønnsaker, kylling (eller lam, storfekjøtt eller bare vegetarisk), kraft og tilbehør som karamellisert løk med rosiner og ulike sauser.

Ifølge Miloud er alt man trenger i livet «Mat, musikk og kjærlighet» så når arbeidsuken med å arrangere konserter er tilbakelagt er det gjenstående: Mat og hyggelige gjester.

Milouds oppskrift på Couscous som vi spiste denne kvelden:

Couscous

Couscous må bearbeides for å få riktig konsistens. I starten tilsetter man litt vann, olje og salt som man vender inn og så damper man couscousen tre ganger. Til slutt masserer man massen med litt olje og salt, og denne gangen ble det tilsatt en klump smør og en klump med revet parmesan til slutt. Det er viktig at couscousen blir saftig og luftig, og ikke klissete.

Grønnsaker
Grønnsakene som ble brukt denne gangen var gresskar, neper, gullerot, persillerot og gulbete. Grønnsakene skrelles og kokes til de er myke og i vannet har man bunter med fersk koriander og persille. Grønnsakskraften blir brukt til å lage saus. Tilsett også tomat, ingefær, gurkemeie og salt for å lage sausen. Det er også veldig godt å ha kraft fra kyllingen i.

Kylling
Kyllingen var økologisk, med tynnhakket løk, kikerter og to fedd med hvitløk. Krydrene som ble brukt var salt og pepper, en liten teskje med ingefær, en teskje gurkemeie og litt safran. En hemmelig ingrediens er blomsten til muskat som er hakket smått og malt. Så ble skallet av en halv sitron revet og hakket og tilsatt kyllingen. 3-4 skjeer olivenolje og en halv liter vann blir helt i gryten, som blir stengt og satt i ovnen på 200 grader. Det er viktig å røre litt og helle kraften over kyllingen så den får litt farge. Hvor lenge lurte du kanskje på? Det lukter du! 

Tfaya
I en separat kjele karamelliseres løk med litt olje og honning, kanel og rosiner tilsettes. Denne side-retten heter tfaya.

Servering - v
oilà!
Så danderes couscousen på en stor keramisk tallerken, med alle grønnsakene oppå før sausen helles over. Kyllingen som var stekt i ovnen med kikerter ble servert separat, men det vanlige er å ha kjøttet på toppen i midten av couscousen og grønnsakene.

Serveres med sterk paprikasaus og ekstra saus ved siden av!

I Marrokko pleier man å drikke kefir til couscous, det er deilig ved siden av den krydrede retten, som kan være litt sterk.

Handleliste:

Selve couscousen:
Couscous
Salt
Olje
Smør
En klump parmesan

Grønnsakene:
Gresskar
Neper
Gullerot
Persillerot
Gulbete
Tomat
Ingefær
Gurkemeie

Ovnsstekt kylling:
Økologisk kylling
Løk
Kikerter
Hvitløk
Salt og pepper
Ingefær
Gurkemeie
Safran
Sitron
Muskatblomst
Olje

Tfaya:
Løk
Olje
Honning
Rosiner
Kanel