- String-swing er skapt for å høres live! | På Djangofestivalen spilles ny musikk inspirert av en sjanger som aldri blir gammel

Angelo Debarre
Bilder av
Cosmopolite
Skrevet av
Julie Brundtland Løvseth

- String-swing er skapt for å høres live! | På Djangofestivalen spilles ny musikk inspirert av en sjanger som aldri blir gammel

- Sigøynerjazz er en jazzsjanger som er renere musikalsk, fordi det ikke er noen rytmeinstrumenter med, forklarer Miloud Guiderk, kunstnerisk leder på Cosmoplite, og legger til: Fordi det er veldig mye improvisasjon i denne sjangeren, er det som skapt for live-musikk, det er livemusikk!

Guiderk forteller om sigøynerne som opprinnelig kommer fra Sør-India og Pakistan, og reiste via Egypt og Tyrkia og videre til Romania. Derfra reiste mange også til Tyskland, Frankrike og Spania. 

Jean Reinhardt, populært kjent som Django Reinhardt vokste opp i Frankrike og hadde røtter i Romania.  Reinhardt fikk opplæring innen musikk gjennom å spille i små band med trekkspill og akkompagnere for sangere.
 

Kun strengeinstrumenter ble til sjangeren string-swing

I 1934 startet han bandet Quintette du Hot Club de France. Django Reinhardt ble den første store jazzartisten fra Europa da han introduserte sigøynerjazzen for det franske publikum.

Reinhardt studerte ivrig de store amerikanske jazzutøverne som Duke Ellington og Louis Armstrong, men skapte sitt eget musikalske uttrykk da han dannet den første kvintetten som kun hadde strengeinstrumenter.

Quintette du Hot Club de France var med Stephane Grapelli på fiolin, Django som sologitarist, to rytmegitarer og en bass.

Før forsterkeren var oppfunnet hadde gitaristen vanligvis en siderolle fordi resten av ensemblet overdøvet gitaren. Med Djangos Quintet endret det seg, og gitaren kunne få hovedrollen da de andre strengeinstrumentene hadde en mykere lyd enn hva blåseinstrumenter har, og Djangos virtuose solospill inntok hovedrollen.
 

Norge med sterk forkjærlighet for string-swing

Djangofestivalen i Norge er den eldste av sin sort, og ble arrangert for første gang i 1980, av grunnlegger Jon Larsen. Cosmopolite har vært vertskap for festivalen siden 1992. Guiderk forteller om et fast publikum som stadig kommer tilbake:

- Django appellerer like mye til unge som til eldre. Det er et stort publikum for Django i Norge, og fordi musikken er evig ung og tidløs, blir den stadig oppdaget av nye publikummere!

Mens Djangomusikken fikk sitt internasjonale gjennombrudd på 90-tallet, hadde vi allerede hatt et tiår med stringswing som populær sjanger i Norge. I både Frankrike og Nederland kom det nyutgivelser som skapte blest om musikksjangeren.

Noe av forklaringen til at Norge var tidligere ute enn kontinentet, har å gjøre med Guiderk.

Kvartetten Hot Club de Norvège ble et profesjonelt band i 1979. Initiativtaker bak bandet var Jon Larsen, den samme mannen som grunnla festivalen!  Samme året var gitarist Per Frydenlund på jazzfestivalen i Nice sammen med Guiderk og hørte den sensasjonelle Django-tolkeren Raphael Faÿs. Den franske sigøynertrioen til Raphael Faÿs ble invitert på turne til Norge av Guiderk og bragte Djangomusikk ut i distriktene – og opplevde en varmere mottagelse enn hjemme i Frankrike!

 

Tre kvelder med Django i januar på Cosmopolite

Torsdag
spiller italienske Dario Napoli med sitt «Modern Manouche Project». Napoli begynte sin oppdagelse av jazz i jazzens hovedstad, New Orleans og har tatt med seg inspirasjon fra flere av jazzens æraer uten å forlate Djangomusikkens sigøyneropprinnelse.

Senere samme kveld er det duket for Tcha Limberger Trio, som spilte på Djangofestivalen i 2020 og har vært ønsket tilbake til festivalen av kunstnerisk leder siden da. Tcha Limberger er et musikalsk vidunder, han synger, spiller fiolin og gitar og bringer tilbake den gamle romansen i musikken slik den var i 1930.

Fredag er det klart for Norges hotteste band Hot Club de Norvège som har servert sigøynermusikk til det norske folk, i flere tiår. Grunnlegger av bandet, Svein Arbostad er fremdeles med, og står for grunntonen i bandet med sin kontrabass. Den franske supergitaristen Gildas Le Pape ble med i 2018 og har bakgrunn fra metallbandet Satyricon. Multiinstrumentalisten Finn Hauge spiller fiolin og munnspill mens nykommer og gitarist Ola Erlien har allerede tatt den norske swingscenen med storm! Bandet er parret med klarinettist og saksofonist Adrian Cox som ifølge den walisiske sangerinnen Cery Matthews «Strekker seg inn til den andre verdenen som alle musikere ønsker å nå.»

Senere denne kvelden spiller Aurore Voiliqué Trio sammen med Angelo Debarre, en sammensetning av musikere fra Frankrike. Aurore Voiliqué begynte å spille fiolin som 4-åring og selv om hun har spilt mye klassisk er kilden til interessen for musikk, sigøynerjazzen. Angelo Debarre var hovedgitarist på albumet “La Vaslse Bohémienne” fra 2018 som bestod av Django Reinhardts standardrepertoar, franske sanger fra 40-tallet og et par egne komposisjoner.

På lørdag spiller Joscho Stephan Trio et bredt utvalg låter innen string-swing, kombinert med latinske melodier, klassisk og pop og mange tolkninger av velkjente klassikere innen sjangeren. Stephans styrke er kreativitet, rytmisk teft og en oppsiktsvekkende soloteknikk. Albumet hans «Swinging Strings” ble stemt frem som månedens CD av det amerikanske magasinet «Guitar Player». To av hans siste albumer er “Gypsy meets Groove” og “Guitar Heroes”.

Som navnet avslører, er Steven Reinhardt fra Steven Reinhardt Quartet i slekt med selveste Django. Reinhardt er en fransk gitarspiller og han spiller med Angelo Debarre denne kvelden. Signøynermusikken har tradisjonelt blitt overført fra ett generasjonsledd til det neste idet unge utøvere lærer av de erfarne spillerne, ved å lytte, etterligne og øve som lærling. Steven Reinhardt begynte å lære piano av hans far som 5-åring og guitar av sin bestefar som 6-åring. Angelo Debarre er faktisk Stevens onkel, som har lært han mye om å opptre!