Spennende jazz-funk-salat på Cosmopolite

Lettuce
Bilder av
Siri Bjoner
Skrevet av
Siri Bjoner

Spennende jazz-funk-salat på Cosmopolite

- Du vet at alle funkfolk har dårlig hørsel? “Hæ” svarer jeg, underligste uttalelsen til jazzkompisen hittil. - Ja, på alle konserter roper de alltid CAN YOU HEAR ME!!! Det er sånn du vet at du er på funkkonsert! Dermed måtte vi ta turen til Cosmopolite og se om Lettuce hadde hørselen i orden.

Av Siri Bjoner // Musikkmagasinet PULS // 06.10.22

Dette er første gang Lettuce spiller i Norge, til tross for at de har holdt på i 30 år. Erick "E.D." Coomes (bass), Adam Deitch (trommer, perkusjon), Adam "Shmeeans" Smirnoff (gitar), Ryan Zoidis (saxofon), Sam Kininger (saxofon) og Eric Krasno (gitar) møttes som tenåringer i 1992 via et musikkprogram arrangert av Berklee College og jammet sommeren gjennom. Da høsten kom, gikk de hver til sitt, men etter to år var savnet for stort og de begynte å spille sammen igjen.

Navnet ga seg selv da de vandret inn og ut av jazzklubber i Boston i 1994 og sa “Let us play!” Siden den gang har de to sistnevnte sluttet og Eric "Benny" Bloom (trompet fra 2011) og Nigel Hall (vokals og keyboards fra 2006) danner ryggraden i dette energiske bandet.

Da jazzkompisen først nevnte dem, tenkte jeg sjekke ut hva de spiller. Jeg fant da ut at Lettuce har gitt ut åtte studioalbum, som varierer fra funk til progjazz, og tidligere setlister gir få forslag til hva man får servert: der de fleste band spiller de samme låtene på alle konsertene i løpet av en turné, sesong eller måned, er det tilsynelatende vilt kaos som styrer hva man får servert på en Lettucekonsert. Det gjør det hele litt mer spennende. Hvilken ende av genreskalaen vil man få i kveld?

Og jeg skjønner det. Det kan kanskje bli litt ensformig å spille de samme låtene hver kveld, men når man har så mye bra materiale å velge fra kan det bli vanskelig å enes om én setliste. For uansett hva de spiller, så svinger det. Publikum danset med fra første note. Noen band greier ikke vise frem noen rød tråd når de skal briljere med låter fra en lang karriere, men dette var ikke noe problem i går.

Det kan tenkes at de bestemmer setliste ut fra dagsformen og forventningen til publikum – og i så måte traff de godt. Dette var tight og lekent, det var et band som storkoste seg på scenen og samspillet sitter. Funkprogjazz med en dæsj ska og soul uten CAN YOU HEAR ME!!! tror jeg er en dekkende beskrivelse av gårsdagens konsert.

Neste gang de spiller i Oslo, bør flere ta seg turen. Det var plass til flere på Cosmopolite i går, og jeg kjenner mange som hadde kost seg på dansegulvet!

Setliste: The force, Lett the world know, Pocket change, Gang ten, Kron Dutch, Sun Goddess, Get it together, Hawk's claw, Chief it up, Trap, Do it like you do, Phyllis