Frihetens musikk. Aga Zaryan Trio i Oslo

Aga Zaryan
Bilder av
Cosmopolite
Skrevet av
Magdalena Tutka // Razem Norge

Frihetens musikk. Aga Zaryan Trio i Oslo

Polske filmdager i Fredrikstad er i gang! For de som ikke kan besøke der i år,  venter en fryd for øret og øyet i form av plateslippkonsert med Aga Zaryan Trio på Cosmopolite Scene i Oslo – med amerikansk poesi av Sara Teasdale og stemningsfulle fotografier av Sissel Annett.  Konserten arrangeres den 22. oktober.

Gjest på Cosmopolite-scenen denne spesielle festivalkvelden er AGA ZARYAN – en fremragende musikkpersonlighet og en makeløs stemme fra den polske jazzscenen. Artisten skal presentere sitt seneste, og ellevte, album – SARA, sammen med to usedvanlig begavede gitarister: Szymon Mika og David Dorůžka. Trioen skal fremføre Aga Zaryans subtile komposisjoner til tekster av den amerikanske poeten Sara Teasdale, som levde på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. De musikalske inntrykkene vil berikes med en multimedial visning av fotografier tatt av Sissel Annett Myklebust.

Den intime musikken til AGA ZARYAN Trio fremhever diktene til amerikanske Sara Teasdale, som var en av de mest anerkjente og populære poetene i den vestlige verden i sin levetid. Teasdale ble belønnet med Pulitzer-prisen for diktsamlingen Love Songsi 1918. Det var første gang prisen ble delt ut i kategorien poesi. AGA ZARYAN Trio tar lytterne med inn i en verden av sublim harmoni og enestående melodier. Og midt i det hele kan vi finne ånden til den eksepsjonelle kvinnen Sara Teasdale, som var uvanlig følsom og hadde en stor kjærlighet til musikk. Melodien og rytmen i diktene hennes får et unikt uttrykk gjennom Aga Zaryans sang, de uvanlige fargetonene fra Mikas og Dorůžkas gitarer og de sensuelle bildene til Sissel Annett Myklebust.

Szymon Mika ble valgt som Årets Jazzhåp av magasinet “Jazz Forum” i 2016. Han har mottatt mange priser og utmerkelser, bl. a. på Jarek Śmietana International Jazz Guitar Competition (2015) og Grand Prix Jazz Individuality på Jazz ved Odra Festival (2012). Hans spill kjennetegnes ved modenhet, raffinert klangfarge og profesjonelt gitarverksted. Mika har skapt mange egne prosjekter og samarbeidet med flere polske og verdens anerkjente jazzmusikere i toppklassen.

David Dorůžka studerte komposisjon og improvisasjon ved Berklee College of Music i Boston med Joe Lovano, Mick Goodrick og George Garzone. Han har lært av toppstjerner i jazzverden, som Herbie Hancock, Brian Blade, Joshua Redman og Christian McBride. Han har mottatt Anděl-prisene i kategorien Årets jazzalbum i Tsjekkia tre ganger. Dorůžka har samarbeidet med Lizz Wright, Jeff Ballard, Kendrick Scott, Dan Tepfer, George Mraz, Jorge Rossy, Chris Cheek, Arild Andersen, Harish Raghavan, Django Bates, Marcin Wasilewski, Daniele di Bonaventura, Aga Zaryan, Ewa Farna m. fl.

Sissel Annett Myklebust arbeider og er bosatt i Moss. Hun er en norsk billedkunstner som bruker analog fotografiet som sin uttrykksform. I den siste serien som har fått tittelen Emotional Alchemy (Emosjonell alkymi) er inspirert av samtaler med barn og voksne mennesker som har vært utsatt for ulike traumatiske hendelser. I disse samtalene ble de spurt om hvilke tanker og følelser de sitter igjen med. Noen har forvandlet og bearbeidet sin smerte til en forståelse, styrke, personlig vekst og helbredelse. Mens andre har valgt en mørkere refleksjon.   

Polske filmdager er en arena for dialog over grenser og kreativt samspill mellom polsk og norsk kultur. Festivalen består av filmvisninger, foredrag, konserter og audiovisuelle forestillinger, utstillinger, verksteder og møter. Hjertelig velkommen til festivalarena i Oslo!

Mer om arrangementet og billetter her.