DakhaBrakha

DakhaBrakha
Folk
Elektronika
Avant Garde
Cosmopolite
fredag 29. november 2024
Dørene åpner 20:00
Konsert starter 21:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
450/400,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert
Spilleliste Spotify

DakhaBrakha

I 2024 feirer den ukrainske kvartetten DakhaBrakha sitt 20-årsjubileum som band. Bandet ble grunnlagt i Kyivteateret «Dakh» og har blitt et symbol på det nye Ukraina – fritt, dristig og uavhengig.

«En opprørsk eksplosjon av farger og gjenoppfinnelse» - Hackney Citizen

Dunkende trommer, cellomurring, crimsonperler og lammeullhatter er alle kjennetegn for det ukrainske, selvutnevnte «etno-kaoset». Gruppen er nært tilknyttet hjemlandet sitt, men er likevel et kultfenomen også blant det internasjonale publikum.

«Kanskje Ukrainas mest populære orkester!?(...) En musikalsk åpenbaring» - Puls.no

Den prisbelønte teaterkvartetten med multiinstrumentalistiske sangere har eksperimentert med blant annet ukrainske folketoner og rytmer, med elementer fra afrikanske, arabiske, bulgarske og ungarske stiler. Alt i alt er musikken deres blandet sammen av autentisk etnisk materiale.

«En anarkistisk fortolkning av tradisjonelle Ukrainske folkesanger blandet med eklektisk påvirkning som et Midtøstensk-lydbilde med et anstrøk av RnB» - The Washington Post

DakhaBrakha lager vill og uforglemmelig musikk, som på en og samme tid er både høytidelig og moderne. Og hvor kommer inspirasjonen fra, spørs du kanskje? DakhaBrakha reiser selv rundt til ulike landsbyer, besøker lokale babushkas, og ber om å få høre deres folkesanger. Slik blir gruppens unike og aggressive lydbilde til - en sound som involverer både ritualistiske stammerytmer, men også ekstraordinær vokal.

«Folk stod faktisk opp og danset! I Barbican. Et sjeldent og vakkert syn» - Hackney Citizen

I dag er DakhaBrakha en sterk motstemme til Russlands aggresjon. Bandmedlemmet Marko Halanevych forklarer det slik: «Siden invasjonen har vi følt på et særskilt ansvar (…) Vårt band viser en liten del av en rik kultur, og med vår eksistens avviser vi den russiske propaganda om «The one nation».

«En nytelse for ører og øyne» - Boston Globe

Line up:

Marko Halanevych – trekkspill, cajon, darbuka
Iryna Kovalenko – keyboard, djembe
Olena Tsybulska – trommer
Nina Garenetska – cello