COSMOPOLITE 30 ÅR: Anna Maria Jopek Quartet

Anna Maria Jopek
Jazz
Cosmopolite Scene
torsdag 10. november 2022
Dørene åpner 19:00
Konsert starter 20:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
320/270,- + avg.
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert
Spilleliste Spotify

COSMOPOLITE 30 ÅR:
Anna Maria Jopek Quartet

Line-up: 
Anna Maria Jopek - vokal
Dominik Wania - piano
Robert Kubiszyn - kontrabass
Pawel Dobrowolski - trommer

«Slik synger en fri person» tenkte den lille jenta Anna Maria Jopek, idet hun lytte til stemmen av Wanda Waska i filmen «Night Train». Mens hun lå på sengen sin om natten, hørte hun musikken bre om seg i huset fra stuen hvor foreldrene satt foran skjermen. «Det frigjorde noe i meg, og stemmen hennes førte meg til Ella og Billie og Shirley og Joni – kvinner som vet hvordan å sannferdig fortelle deres historier med musikk».

Jopek er først og fremst vokalist, men også en pianist, en sangskriver og en lidenskapelig improvisatør innen jazzmusikk. Hennes musikalske sjanger er en blanding av polske tradisjonelle toner og europeisk klassisk musikk. Anna Maria Jopek synger på Polsk, fordi hun mener at bare slik kan hun være helt ærlig og ektefølt og skape en absolutt enhet med musikken.

De andre tre musikerne som utgjør kvartetten, er en gruppe virtuose, førsteklasses utøvere fra det polske jazzmiljøet. Multi-instrumentalister, lærde håndverkere med en lidenskap for improvisasjon og gleden av å spille sammen som gruppe er den beste beskrivelsen av Anna Maria Jopek’s Quartet.

Sangerinnen Jopek har studert musikk og filosofi i Warszawa. Som tolvåring fremførte hun ved Warsawas filharmoni og hun har senere samarbeidet med Richard Bona, Oscar Castro-Neves, Makoto Ozone, Noa, Mino Cinelu m.f. Jopek har også hatt gleden av å synge med: Sting, Youssou N’Dour, Bobby McFerrin, Ivan Linz, Nigel Kennedy og Dianne Reeves.

For å klare å mestre sitt hovedinstrument, hennes egen stemme, har hun studert sangens anatomi. Gjennom å lære å oppløse blokkeringer i kroppen liggende, stående og mot en vegg og trene opp pusten har Jopek innsett at den menneskelige stemmen kjenner ingen begrensninger.

«Du kan gjemme deg selv når du spiller et instrument, men ikke når du synger. Å synge krever et ekstra mot fordi stemmen din er deg. Akkurat som fargen på øynene dine, formen på hodeskallen, lengden på fingrene dine eller tankene dine.»

Konserten er støttet av Republikken Polens Ambassade 

  Republikken Polsens Ambassade i Oslo