COSMOPOLITE 30 ÅR: Alune Wade Band feat. Mamani Keita

Alune Wade
Jazz
Cosmopolite Scene
fredag 11. november 2022
Dørene åpner 19:00
Konsert starter 20:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
350/300 + avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert
Spilleliste Spotify

COSMOPOLITE 30 ÅR:
Alune Wade Band feat. Mamani Keita

Alune Wade kan sammenlignes med et tre: Hans grasiøse selvtillit, rolige autoritet og intense kraft manifesteres idet den senegalesiske bassisten og sangeren tar oss med på sin jazzvoyage.

Hans nyeste album SULTAN, som er nummer fem i en rekke av utgivelser, er en musikalsk bro mellom Afrika og Midtøsten. Ordet ‘Sultan’ er arabisk og rommer både feminine og maskuline verdier. Ordet brukes også i tyrkisk, bengali, Avar og Urdu. Albumet SULTAN representerer multikulturalisme gjennom de ulike rytmene og lydbildene fra jazz, afrobeat og berbermusikk.

Det raffinerte, høykulturelle og urbane aspektet ved Wade’s lydbilde kommer fra hans mange reiser til dynamiske smeltedigler som Paris og New York, hvor sangeren oppsøker diasporamiljøer. Som en ekte representant for kosmopolitisk musikk passer Wade perfekt inn i Cosmopolites 30-årsjubileum.   

Wade er svært engasjert i diaspora og afrikaneres kulturelle lommer rundt omkring i verden. Ved å lese om Falasha, de etiopiske jødene som flyttet til Israel, ble Wade enda mer bevisst på det ubrytelige båndet mellom Afrika og Midtøsten. Wade er en flittig student av Afrikas historie, og ønsker å komme nærmere de originale kildene gjennom historisk revisjonisme.

Låtene på albumet ‘SULTAN’ tar oss fra Djerba til Istanbul, fra Dakar til Bangladesh og fra Kairouan til kongedømmet Saba gjennom det arabiske-andalusiske eller berber-rytmer til vestens toneskalaer og østlige maqâm.

Tatt i betraktning at det er Wades første gang til å opptre i Norge, er det litt av et tilfelle at Marcus Miller spiller dagen etter han, på samme scene. Miller er anerkjent som «player emeritus» som bassgitarist og har flere Grammy priser under beltet. Miller inviterte Wade til å spille på hans album ‘Afrodeezia’ fra 2015 – et samarbeid mellom to av de største bassgitaristene!

Gjesteartist: Mamani Keita, sanger og musiker fra Mali, er på scenen med Alune Wade. Keita har en sterk kvinnes stemme, og var en av de vidunderlige kordamene til navnebror og superstjerne Salif Keita. Hun har tidligere vært i Norge på Oslo World og hennes navn – Mamani som betyr «bestemor» er et passende navn for en svært erfaren og etablert musiker.


Line up:

Alune Wade – Bass og vokal

Mamani Keita - Vokal

Carlos Sarduy – Trompet

Hugues Mayot – Saksofon

Cédric Duchemann – Keys

Tony Texier – Piano & Fender Rodhes

Yoann Julliard - Trommer