Oslo Pride: Johnny Hooker

Johnny Hooker av Carlos Salles
World
Pop
Cosmopolite Scene
onsdag 22. juni 2022
Dørene åpner 21:00
Konsert starter 22:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
250/200+ avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert
Spilleliste Spotify

Oslo Pride: Johnny Hooker

*Denne konserten er Cosmopolites bidrag til det offisielle programmet under Oslo Pride*

Originale og grensesprengende Johnny Hooker transformerer Brasils musikkidentitet

Sensuelle og erotisk ladede rytmer fra brasilianske musikksjangre som samba og frevo er noe de fleste forbinder med danseoppvisning for kvinner og en kurtiseringsarena tilpasset tradisjonelle kjønnsroller. Artisten Johnny Hooker er tro til sin musikalske tradisjon, men ved å skrive tekster som utfordrer kjønnsroller og ved å skape sceneshow med et særegent kjønnsuttrykk er han med på å forandre Brasils musikkidentitet.

Konserten som spilles på Cosmopolite er en del av hovedprogrammet til Pride. Hooker har i et intervju uttalt til Vogue at «Brasil er det landet som dreper flest med LGBT-legning i verden. Det er «hjerteknusende», synes Hooker. Som åpent skeiv tar han en sjanse ved å leve ut sin legning på scenen.

Hooker har spilt i flere TV-serier og filmer, og i sine sceneshow spiller han ut sin egen karakter, som ifølge ham selv er «en temperamentsfull kvinne som bor i en mann hvis øyne er fylt til randen av tårer». Flagrende hår og faraosminke er hans kjennetegn fulgt av androgyne og artistiske bevegelser som får han til å se ut som en modernistisk dansende katt på scenen. Som en bekreftelse på Hookers nyvinninger i scenekunsten – har han vunnet prisen beste mannlige opptreder på Brazilian Music Awards.

«Det er en anspent tid i Brasil – et ødelagt land med økende fascisme. Kunst er motstand!» sier Hooker om hans kunstnerskap. 

Stilmessig henter Hooker inspirasjon fra både glamrock, pop og mange av pophistoriens storheter som Freddie Mercury, Mick Jagger og Michael Jackson. Likevel er det tre artister som utgjør «den hellige treenighet» fordi de inspirerer han mest. Treenigheten består av Bowie som er en transkvinne født mann (ifølge Hooker), Madonna og den hellige ånd – Caetano Veloso. Sistnevnte er en brasiliansk sanger og låtskriver som var del av en musikkbevegelse ved navn Tropicalismo – som blander teater, poesi og musikk i en avantgardistisk fremførelse.   

Programleder og journalist Zeca Camargo beskriver Johnny Hookers musikk slik:

«…Og musikken – veldig brasiliansk, veldig moderne og langt unna en klisjé – det er uimotståelig».

Oslo Pride

Støttet av:

Norsk Jazzforum