The Land In-Between - Shannon Mowday's LILA og Oslo & Akershus Ungdomsjazzorkester

Shannon Mowday's LILA
Jazz
Mowday Music | Østnorsk Jazz Senter
Lørdag 29. januar 2022
Dørene åpner 18:00
Konsert starter 19:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
250/180,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert
Spilleliste Spotify

The Land In-Between - Shannon Mowday's LILA og Oslo & Akershus Ungdomsjazzorkester

Shannon Mowdays LILA og Akershus og Oslo Ungdomsjazzorkester (AOJO).

 AOJO
AOJO – Akershus og Oslo ungdomsjazzorkester – startet opp høsten 2014 og hadde sin debutkonsert på Kampenjazz i desember samme år til stor suksess. Siden den gang har de spilt på store og små scener som Molde jazzfestival, Oslo jazzfestival, Asker jazzklubb, Sjoggfest på Ungdoms-OL, Jazzkafé i Ski, Ungjazz på Kullebunden Jazz i  Kolben kulturhus med mer.
Bandet består av femten til tjuefem musikere i alderen 14 til 21 år på treblås, messing, piano, gitar, bass og trommer.

 

Saksofonist Shannon Mowday er AOJOs musikalske leder. Hun har med seg litt forskjellig musikk til bandet; både jazzstandarder og afrikanske rytmer.
Mowday er opprinnelig fra Sør-Afrika og flyttet til Norge i 2009 for å ta en master på Norges musikkhøgskole. Hun spiller de fleste treblåsinstrumenter og har spesialisert seg på baryton- og bassaksofon, samt bass- og kontraaltklarinett. Shannon er frilans musiker, musikkpedagog og komponist med avtaleboka full av internasjonal konsert- og turnévirksomhet med egne band, Ensemble Denada, Nils Landgrens All-Star Big Band og Baltica Allstars, Burn med mer. Hun har blitt veldig glad i AOJO-erne og skriver og arrangerer stadig ny musikk for jazzorkesteret i tillegg til å veilede medlemmenes egne arrangementer og komposisjoner.

LILA (Divine play)
Line-up:
Shannon Mowday - alt- og barytonsaksofon, kontra altklarinett, komposisjon
Helge Lien - piano
Johannes Eick - 6-strengs akustisk bass
Erik Nylander - trommer
Louise Lavoll - lyddesign

 

Energi, rytme, sterke melodier, følsomhet og improvisasjon er elementene i «spill» som forener norskbaserte Shannon Mowday og hennes sørafrikanske røtter, med noen av Skandinavias beste kreative og improviserende artister. LILA hadde sin debutforestilling på Oslo Jazz Festival 2019, etterfulgt av forestillinger i Norge og Sør-Afrika, med blant annet Joy of Jazz Festival i Johannesburg. LILA ga ut sitt debutalbum «The Land In-Between» på Bugge Wesseltoft sitt OK World Label i oktober 2020. Mowdays musikk er preget av sterke elementer fra hennes kultur, reiser og livshistorier, men presenterer også problemstillinger for sosial diskurs. Gjennom albumet ønsket LILA å finne felles grunn i uttrykkelsen, men også å utforske forskjeller utover sjangergrenser og stilforventninger. Akershus og Oslo Ungdomsjazzorkester (AOJO) ble dannet i 2014 av Østnorsk Jazz Senter, hvor Shannon har vært musikalsk leder siden 2016. De har opptrådt på konserter og festivaler rundt om i Norge, slik som Moldejazz, Oslo Jazzfestival, Nattjazz, Asker jazzklubb, Sjoggfest på Ungdoms-OL, Jazzkafé i Ski, Ungjazz på Kullebunden, Jazz i Kolben kulturhus, men også på festivaler i Tyskland og Sør-Afrika (Makanda). I 2019 ga de ut plata «Oasis of Bad Vibes», og det ble også lagd en dokumentar om bandet «Om å spille sammen som seg selv». AOJO har med seg en ny og spennende line-up med unge musikere som vil presentere fyrverkeri musikk av Mowday, ledende Norsk og europeiske komponister.

«The creative mind plays with the object it loves» - Carl Jung

 

«The Land In-between»

 
«I was born on African soil with my feet firmly planted in it’s earth, but part of my roots are from elsewhere. I took on a new habitat in Norway and planted my own seeds. In both lands, I am a foreigner. I am woman expressing myself in a musical genre where the «landscaping» (blueprint) was essentially architected (designed) by men and their expression. Here too, I am a foreigner. In LILA we seek to find common ground in expression but also explore our differences beyond borders of musical genres or expectations of style and essentially create a «play» ground in «The Land In-between». - Shannon Mowday

 Albumet, «The Land In-between», er dedikert til minnet om Courtney Pieters og alle ofre for kjønnsbasert vold.

 

Mini Bio:

Standard Bank Young Artist Award Winner for Jazz (2007), Shannon Mowday, har gjort flere opptredener rundt om i Afrika, Asia, Europa og Amerika med ledende artister som Maria Schneider, Sibongile Khumalo, Danilo Perez, Nils Landgren, Oliver Mtukudzi, Jonathan Butler, Dizu Plaatjies, Concord Nkabinde, Arild Andersen, Andreas Shaerer, Erlend Skomsvoll, Jeroen van Vliet, Geir Lysne og Bugge Wesseltoft, for å nevne noen. Hun har ledet og spilt inn egne prosjekter slik som Galumphing, African Eyes (Oz), MØTE, Chi (Qi), og har med sin egen musikk opptrådt som solist sammen med alle de store symfoniorkestrene i Sør-Afrika. Mowday komponerer og leder store ensembler og har opptrådt med ledende prosjekter slik som Ensemble Denada, Elin Rosseland Quintet, NDR Bigband, Trondheim Jazz Orchestra, BURN! og Baltica 'All Stars' Bigband. For tiden leder hun også en svært vellykket ungdomsgruppe, AOJO (Akershus og Oslo Ungdomsjazzorkester), og mottok i 2018 Norsk Jazzforums Bigband-pris. Hennes fremførelser er en kombinasjon av enorm kraft og høy energi, sidestilt med ekstrem følsomhet. Med spennende og oppfinnsom bruk av de lavere treblåserne har hun skilt seg ut som ekstremt original og ukonvensjonell i sitt arbeid. Shannons komposisjoner er unike og reflekterer hennes reiser, hennes sørafrikanske røtter, samt en omfattende musikalsk erfaring; de inneholder trekk fra natur, folklore og livserfaring, men presenterer også viktige problemstillinger for sosial diskurs.


Helt siden hun flyttet til Norge i 2009, har Mowday forent musikere hun har jobbet med, og hver og en med en helt unik musikalsk identitet.

Den internasjonalt anerkjente komponisten Helge Lien er kjent for sine mange album og opptredener med Helge Lien Trio, samarbeid med Adam Baldych, Arild Andersen, Live Maria Roggen, samt flere andre ledende artister. Han har bevist å være en svært spennende ung stemme innenfor skandinavisk musikk. Hans blanding av særegen lyd og virtuost og responsivt spill viser at Lien er et «øyeblikkets komponist» i alt han gjør.

Johannes Eicks unike uttrykk og lydspill av 6-strengs oppreist bass er uten sidestykke. Han har jobbet med mange definerende musikere og artister, slik som Elin Rosseland, Trygve Seim, Jon Christensen, Morten Qvenhild og Christian Wallumrød. I tillegg har han også selv vært vesentlig for essensen av lyden hos den norske, improvisatoriske musikkscenen. 

Erik Nylander kan skilte med en utrolig diskografi med noen av Skandinavias beste musikere, som blant annet Ola Kvernberg, Tore Brunborg, Bjørn Alterhaug Quintet, Tronheim jazzorkester og Erik Nylanders Orkester. Han er en usedvanlig lydhør og kreativ musiker som også har jobbet i afrikanske prosjekter som Monoswezi og MØTE (med Mowday og Dizu Plaatjies).

Denne konserten er støttet av Østnorsk Jazzsenter og Mowday Music.