Trio da Kali + KORK

Trio da Kali
Oslo World
torsdag 4. november 2021
Dørene åpner 18:00
Konsert starter 19:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
300,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert
Spilleliste Spotify

Trio da Kali + KORK

De fremragende griot-tradisjonsbærerne Trio Da Kali og hele Norges Kringkastingsorkestret møtes på Oslo World. Musikken stammer fra et særegent, vellykket samarbeid fra noen år tilbake.

Albumet Ladilikan, som Trio Da Kali fra Mali og Kronos-kvartetten fra USA ga ut i 2017, fikk møtet mellom moderne strykekvartetter og tradisjonsbevisst griot-musikk til å høres enkelt ut. Og hvorfor ikke? Det er en kjennsgjerning at mye orkestermusikk fra de siste femti årene, blant annet den såkalte minimalistiske retningen komponister som Steve Reich og Philip Glass kategoriseres inn under, har hentet stor inspirasjon fra repetisjonen og utviklingen av rytmiske mønstre man finner i afrikansk musikk, for eksempel fra Mali. Heller enn å skape noe som hørtes ut som en oppsiktsvekkende, uventet fusjon, kan det å lytte til Ladilikan være som å høre musikken komme hjem og finne en felles forståelse, uten anstrengelser eller behov for oversettelse. Albumet er, på én og samme tid, 100% griotmusikk og 100% et uttrykk for Kronoskvartettens utvikling som vår tids mest sentrale strykekvartett.

Trio Da Kali består av Hawa Kassé Mady Diabaté, Lassana Diabaté og Mamadou Kouyaté. De kommer fra mande-kulturen i den sørlige delen av Mali, og musikerne slekter på en lang rekke grioter - den vestafrikanske musikeren og historiefortelleren vi kan sammenligne med den gammelnorske skalden. Trioen består av vokal, bass-ngoni og balafon. De fant fort en samklang og et helt eget grep om tradisjonen. Da Kali betyr “å sverge en ed”, og det uttalte målet med musikken er å opprettholde og kaste nytt lys over glemte deler og stilarter innenfor griot-repertoaret. Det er en tradisjonsjakt som også innebærer fornyelse, kjærkomne musikalske overraskelser og subtil, finstemt samklang mellom tre strålende musikere. 

Kringkastingsorkestret er et av Norges mest velkjente ensembler. De fyller 75 år i 2021. Helt siden 1946 har det vært et orkester tett på folkesjela. De har fremført musikk i alle sjangre, både på egen hånd og i samarbeid med Norges største artister. De er på konstant jakt etter nye muligheter, de har ofte søkt seg mot musikk som er langt fra utgangspunktet i vestlig klassisk musikk og har deltatt på Oslo World en rekke ganger, der KORK har samarbeidet med Toumani Diabaté fra Mali, taarab-musikere fra Zanzibar og tunisiske Emel Mathlouthi, for å nevne noen. Det er duket for et nytt minneverdig møte i jubileumsåret.