Hawa og Arthika fant hverandre i dansen | Fargespill forestillingen Agora forteller historier som binder oss sammen

Hawa danser
Bilder av
Cosmopolite
Skrevet av
Julie Brundtland Løvseth

Hawa og Arthika fant hverandre i dansen | Fargespill forestillingen Agora forteller historier som binder oss sammen

I Fargespill er musikken det universelle språket som binder oss sammen til et større «vi». Denne gangen kan vi glede oss til en sammensmeltning av afrofusion og tradisjonell tamilsk dans, i et show hvor publikum kommer tettere på enn noen gang.

«Hva har du på hjertet?» er spørsmålet barn og unge blir stilt på samling hos Fargespill når koreografene og pedagogene skal oppdage de kulturelle skattene, nemlig sanger, dans og fortellinger som ungdommene har med seg fra oppveksten.

I forestillingen Agora er en av skattene et møte mellom Hawa Janlo og Arthika Umapalan (begge er 23 år) for fem år siden. På en øvelse i regi av Fargespill oppdaget de likheter mellom afrofusion og tradisjonell tamilsk dans.


Fant frem til hverandre i dansen

Hawa og Arthika har fremført sammen før, og nå er det en videreutvikling av dansen vi får se, som Arthika beskriver slik:

- Det er et møte mellom ulike kulturer, dansestiler og personligheter. Vi forteller samme historie på to ulike måter, begge har ulike nyanser, men er likeverdige, forklarer danseren.

Arthikas klassiske tamilske dansestil er over 2000 år gammel, mens afrofusion er en sammensmelting av blant annet Azonto fra Ghana, Amapiano fra Sør-Afrika, Konto fra Nigeria og Coupe Decale fra Elfenbenskysten.

Hawa er særlig begeistret over fleksibiliteten til dansestilen afrofusion:

- Det som er gøy med afrofusion er at man kan mikse tradisjonell vestafrikansk dans med moderne dans fra kontinentet, forklarer hun.

 

Agora – forum for byens borgere

En agora var den sentrale delen av den antikke greske bystaten. Agoraen var en markedsplass hvor byens borgere samlet seg. Kunstnerisk ansvarlig Silje Onstad Hålien forklarer hvordan Cosmopolite skal bli en agora under forestillingene:

- I denne forestillingen kommer publikum tettere på Fargespill enn noen gang før! Hele 60 sangere og dansere skal boltre seg på scenen, med fullt band! Publikum bli med fra det nære møtet i øvingsrommet til det spektakulære samspillet på scenen.

Til denne forestillingen vil begge scenene bli tatt i bruk, både Belleville og Cosmopolite Scene, og forestillingen vil foregå ved bruk av hele salen. Silje forklarer nærmere:

- Publikum skal få oppleve hvordan det er å være med i et rytmekor, og komme så nært bandet at de føler basstrommen og felespillet i ryggsøylen. Musikk og dans vil dukke opp på overraskende steder. Det blir en helt spesiell forestilling.

Se forestillingen Agora på Cosmopolite 18. og 19. mars.  

Bilder fra tidligere forestillinger: