- Bare hvis du er fri og genuin får du kontakt med publikum, sier dragqueen Frida Marida

Frida Marida
Bilder av
Tv 2
Skrevet av
Julie Brundtland Løvseth

- Bare hvis du er fri og genuin får du kontakt med publikum, sier dragqueen Frida Marida

«Ballonger får meg til å tenke på barndommen min. Som jeg lever på nytt nå, men med en mye større frihet» sier Hani Assaf mens han blåser opp ballonger som skal utgjøre et scenekostyme. I Tv2s nye serie «Drags» følger vi Hani som på scenen heter Frida Marida og er alteregoet som reddet han ut av mørket.

Frida Marida er et symbol for minoriteter i Norge og fremfører sitt største dragshow noensinne på Cosmopolite scene under Oslo Pride. Showet «The ReLOVution» handler om revolusjonene i homokampen, kjærlighet og en fremtid hvor alle praktiserer menneskerettigheter.

«Ballonger er fargerike, frie og lette» forklarer Hani om sitt valg av scenerekvisitter. På grunn av en lang kamp i tenårene for å kunne være seg selv, gikk han igjennom en depresjon, og føler at tenåringstiden, den tiden hvor man burde sveve som en lett ballong, opplever han egentlig nå.

Vi blir med Hani idet han underviser i drag på arbeiderbevegelsens folkehøyskole. Her sier han til sine studenter:

«Drag handler om å være fri. Vær deg selv og vær genuin – kun slik får du kontakt med publikum.»

Som en del av undervisningen blir studentene bedt om å beskrive kjente drag-artister for at medstudentene skal gjette hvem de beskriver. De øver seg på å definere karakterer og skape sin egen karakter. To av studentene beskriver en drag artist slik:

«Hun har spektakulære kostymer, er veldig morsom men kan også krenke folk. Det handler om representasjon, på alle mulige måter. Hun har en høy produksjonsverdi. En superhelt».

Beskrivelsen er laget for Frida Marida.

Selv om Frida Marida er en superhelt for Hani og mange andre, så representerer hun også en sorg. En sorg over å ha brutt med sin egen familie, for å ikke være god nok og en redsel for å bli mobbet. «Hun ble født ut av smerte» har Hani uttalt, og navnet på karakteren betyr spesiell (Frida) og syk (Marida) på arabisk.

Når Norge feirer 50 år med frihet for homofile, er Frida Marida en sterk representant for minoritetene i Drag-miljøet. Slagordet for The ReLOVution er at:

- Det blir ingen revolusjon uten kjærlighet.