Marius Neset Quintet

Marius Neset
Jazz
Cosmopolite Scene
fredag 7. mars 2025
Dørene åpner 19:00
Konsert starter 20:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
350/300,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert
Spilleliste Spotify

Marius Neset Quintet

«He is not the future of European Jazz, he’s the present» (Brian Morton, Downbeat, 2022)

I februar 2025 slippes Marius Nesets nye plate på ACT, oppfølgeren til HAPPY som kom ut høsten 2022.

Marius Neset er en musiker som favner bredt med musikken sin. Han har skrevet intet mindre enn tre orkesterverk for det internasjonalt hyllede London Sinfonietta: Snowmelt, Viaduct og Geyser, sistnevnte ble urfremført i Royal Albert Hall i september 2022 som en del av BBC Proms-serien.

Geyser ble også utgitt på plate i 2023, og kom på 2. plass på The Guardian sin liste 10 best jazz albums of 2023. Europa´s største jazzmagasin Jazzwise ga den 5 av 5 stjerner, og albumet mottok strålende kritikker verden over!

Marius Neset har etterhvert vunnet og vært nominert til mer enn 20 priser. Den første fikk han på Nattjazz i Bergen som tenåring, og i Norge har han vunnet Spellemannpris, og vært nominert flere ganger. Han har både vunnet og vært nominert flere ganger i den prestisjefylte tyske ECHO Jazz. I tillegg har han vært nominert til Nordisk Råds Musikkpris, og flere ganger til Edvard-prisen.

The Guardian´s sin legendariske jazzkritiker John Fordham har beskrevet Neset som ”a young titan in European new music”, og han var den eneste musikeren bosatt i Europa som kom med på Downbeats liste "25 for the future, that will shape the future of the jazz in the years to come".

Den røde tråden i Nesets karriere er at han både som saxofonist og komponist har tiltrukket seg musikere i verdensklasse, ikke bare fra jazzscenen, men fra mange forskjellige sjangre i den musikalske verdenen. I september 2024 kom en ny og helt spesiell plate ut; Who We Are, et samarbeid med den klassiske stjernepianisten Leif Ove Andsnes. Han har også skrevet større verk for Bergen Filharmoniske Orkester, Bergen Big Band, DR Big Band, Trondheim Jazz Orchestra og KORK.

Marius Nesets karriere strekker seg nå over 20 år. Allerede når han var 20 år turnerte han verden rundt med JazzKamikaze – i Europa, USA, Asia og Nord-Afrika. I dag turnerer han både med sitt eget band, i tillegg til flere samarbeid med anerkjente orkestre i store konserthus i Europa. Musikken i Nesets nye band kan best beskrives som moderne samtidsfusion/jazz, med inspirasjon fra sjangre og musikk verden over. Den er kompleks, gjennomkomponert, rytmisk ekstremt avansert til tider, full av energi, kreativitet og kontraster, men har fremdeles et sterkt melodisk fundament som gjør at den fenger bredt. Neset er en improvisator av rang, som gir plass til mye frihet i musikken, og som gjør at hver konsert lever sitt eget liv.

Alle musikerne i Nesets band er høyt anerkjente musikere på den europeiske jazzscenen, og er håndplukket ut ifra sin personlighet og kreativitet, samt det musikalske og rytmiske overskuddet som kreves for å kunne være fri i komposisjonene.

To av musikerne har Marius spilt med helt siden 2003 når de møttes på Rytmisk Musikkonservatorium i København; Magnus Hjorth, som har utgitt tre trioplater i eget navn, samarbeidet med bl.a Chris Potter og ellers turnert verden rundt i mange år med ulike prosjekter. Anton Eger, som har vært trommeslager i Marius Nesets prosjekter helt fra starten, i tillegg kjent fra band som Phronesis. Eger ga i 2019 også ut sin første soloplate, «Æ». Pianisten Elliot Galvin har gitt ut fire trioplater, og hans siste soloplate ble kåret til ”Album of the Month” i The Guardian. Han har også som Neset selv komponert bestillingsverker for London Sinfonietta. Bassisten Conor Chaplin var også med på Marius´ siste album Geyser, er medlem i Dinosaur og har spilt med bl.a Jacob Collier, Billy Cobham, Bobo Stenson, og mange andre.

Besetning:

Marius Neset (NO) – tenor og sopransaxofon 
Elliot Galvin (UK) – keyboard
Magnus Hjorth (SE) – piano 
Conor Chaplin (UK) – el. bass 
Anton Eger (SE) – trommer