LINA_ Fado Camões

LINA_
Fado
Cosmopolite Scene
fredag 21. mars 2025
Dørene åpner 19:00
Konsert starter 20:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
380/330,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert
Spilleliste Spotify

LINA_ Fado Camões

Tilstedeværelse er egenskapen som best beskriver LINA_s fremførelser. Hun føler det hun synger og deler generøst med publikum – en budbringer av fadoens evne til å fornye sjelen. 

I år er LINA_, hvis fulle navn er Lina Rodrigues, igjen aktuell med ny utgivelse - Fado Camões - basert på dikt av Luís Vaz de Camões (1524-1580). Camões blir omtalt som Portugals største poet, og hans beherskelse av versekunsten gjør at han sammenlignes med Shakespeare, Homer og Dante. 

Albumet har fått fem stjerner av BBC Music Magazine og Songlines, som kaller albumet «Eksperimentell fado på sitt aller beste».

På «Fado Camões» debuterer Lina som komponist og samarbeider med stjerneprodusenten Justin Adams, som bidrar med rytmiske elementer, i tillegg til portugisisk gitar av Pedro Viana og akustisk piano av Ianina Khemelik. 

«Ekspressiv og utsøkt fado…Et intimt dypdykk inn i den klassiske poesien til Luís Vaz de Camões.» - World Music Central 

Adams vokste opp i Egypt og ble oppmerksom på sammenhengen mellom blues og de tradisjonelle rytmene til musikken i Maghrib-regionen. Påvirkningen fra afrikansk musikk i fado er veldokumentert, og Adams har gjort nytte av dette i produksjonen av albumet. 

Selv deler Lina sin kunnskap om fadoens historie i The Portugal News: «Fado er svært rik på ulike inspirasjonskilder, fra store deler av Europas kystlinje, til Nord-Afrika og til og med Brasil». 

Flere kilder i musikkbransjen hevder at LINA_ gjenoppfinner fado, men dette vil hun ikke si seg enig i: «Jeg føler ikke at jeg er en oppfinner. Jeg tar tradisjonelle fadoer, utvikler melodier, men jeg er sann mot fadoens røtter.» 

Om kjærligheten til Camões, sier LINA_: “Jeg ble så beveget av det han skriver; lengselen, smerten som kommer fra adskillelse og den ugjengjeldte kjærligheten – alt dette knytter seg til fado.» 

Line up:

LINA_ – vokal og synthesizer
Pedro Viana – portugisisk gitar
Ianina Khemelik – akustisk piano og synthesizer

Støttet av:

Camoes instituto     Portugals ambassade