EN SMAK AV KULTUR - KUBANSK KULTURDAG

Comgoyá
Folk
Tradisjonsmusikk
Dans
CAK – Afrikansk Kulturinstitutt | Comgoyá
lørdag 21. september 2024
Dørene åpner 14:00
Konsert starter 20:00
Scene
Cosmopolite
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert

EN SMAK AV KULTUR - KUBANSK KULTURDAG

Drømmer du om å reise til Cuba og oppleve Cubas kultur, mat, dans og musikk? Eller lurer du på hvorfor Cubas musikk og dans har påvirket hele verden? Kom på Cosmopolite 21.9.2024 på En smak av kultur – Kubansk kulturdag.

Kl. 14.00         Kubansk lekestue for de små 
Kl. 17.00         Kurs i afrikubansk dans
Kl. 18.30         "La Santeria es una religion alegre" 
                          Foredrag på norsk ved sosialatropolog Anne Engh
Kl. 20.00        Dans og rytme forestillinger
                         - Santeria dans /batatrommer
                         - Rumba
Kl. 21.30       Konserter
                        - Yeisy Rojas band
                        - Felix Navarro og Comgoyá

..... les mer
Dans og rytmeforestillinger
Santería er en levende tradisjon på Cuba. Den har røtter i afrikanske religioner. Oricha-danser er en viktig del av santería-ritualer. De utføres for å ære de ulike orichas (guddommer) som regjerer over ulike naturelementer og menneskelige kvaliteter. Dansene er livlige og fargerike, og de symboliserer forbindelsen mellom mennesker og guddommene. Bata-trommer er spesifikke trommer som brukes i santería-ritualer. De har en dyp kulturell betydning og gir rytmen for dansene.

Rumba er en dans som stammer fra Cuba. Den har røtter i afro-amerikanske folkedanser. Rumba er en pardans med karakteristiske, rytmiske bevegelser i hoften, kombinert med små fotflyttinger. Musikken som følger rumbaen kjennetegnes av enkel melodiføring og komplisert, polyrytmisk bruk av slaginstrumenter. Dansen er fylt med dyp følelse og blir til og med kalt "kjærlighetens dans."  

Dansere: Imelxis Caridad Landa Balbuena,  Maité Myking, Ernesto Betancourt, Yordano Bulgar.
Musikere: Felix Navarro Navarro, Marcos Antonio Betancourt Ramirez, Arturo Martinez

Konserter:
Yeisy Rojas band: Yeisy henter inspirasjonen fra den sammenflettede musikalske arven i hjemlandet Cuba og kombinerer jazz, tradisjonell musikk og klassisk påvirkning med en medfødt sans for rytme. Og for alle som ikke har sett henne live; hun er et fyrverkeri på scenen. Med seg har hun Torbjørn Kvamme, Gaston Joya og Rodney Barreto.

Felix Navarro og Comgoyá: Opplev magien med Comgoyá, et orkester bestående av 10 profesjonelle musikere som bringer Cubas rike musikalske arv til live!  Bandet består av flere talentfulle musikere som bidrar til deres unike lyd. Felix har et spesielt øre for å blande moderne musikk med tradisjonelle rytmer som son, bolero, cha-cha-cha og salsa, og skape noe helt nytt og spennende. Med seg har han musikerne Antonio Torner (trommer), Gerardo Orrego (bass), Valerio Bottari (gitar), Brage Rognlien (trombone), Kim L. Koffeld (trompet), Katerine Espinal (piano), Lina Navarro (saksofon),  Rayner Tarin Camps (vokal), Norge Flores Falcon (vokal), Vicente Manet (vokal) og Jomar Cabrera Reyes (vokal)