Inti-Illimani Histórico

Inti-Illimani Histórico
Folk
Cosmopolite Scene
fredag 22. september 2023
Dørene åpner 19:00
Konsert starter 20:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
350/300,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert
Spilleliste Spotify

Inti-Illimani Histórico

Inti-Illimani Histórico er et band med dype røtter i kulturen til Chiles urbefolkning. Sangen, musikken og tekstene var med på å starte bølgen av demokratiutvikling og sosialisme, og med dette har de skrevet historie.

Inti betyr «sol» og Illimani betyr «gylden ørn» på urspråk fra Andesfjellene i Chile. Med rytmer fra folkemusikken og instrumenter som fløyte, panfløyte og charango (strenginstrument fra andesfjellene) skaper Inti-Illimani Histórico stolthet og verdighet over urbefolkningen i Chile og deres røtter.

Chilenere over hele verden minnes at det i år er 50 år siden det dramatiske statskuppet i deres hjemland. I 1973 ble den demokratisk valgte presidenten Salvador Allende styrtet av militæret under kommando av General Augusto Pinochet.

«Man kan ikke ha en revolusjon uten sang» stod det på parolen bak Allende da han gikk ut på scenen etter å ha blitt valgt til president i 1970. Bandet Inti Illimani, forgjengeren til det nåværende Inti-Illimani Histórico, stod bak sangen Venceremos (Vi skal vinne!), som ble hymnen til Allendes politiske bevegelse.

Bandet var svært sentrale i bevegelsen Nueva canción (Ny chilensk sang) som er anerkjent for å ha spilt en sentral rolle i å spre demokratiske verdier i Portugal, Spania og Latin-Amerika.

Militærjuntaen til Pinochet bannlyste Inti Illimani og bandet levde derfor i eksil i Italia i 15 år. I 2005 brøt tre sentrale medlemmer av bandet ut og formet Inti-Illimani Histórico imens de resterende bandmedlemmene ble til Inti-Illimani Nuevo.

I over to generasjoner har Inti-Illimani Histórico skapt forening gjennom musikk og inspirert det chilenske folk. Bandets sang «El Pueblo Unido» er en av de mest berømte protestsangene i historien. Folket er forent!

Line up:

Horacio Salinas – vokal, gitar (kunstnerisk leder)

Horacio Durán – gitar, charango

José Seves – vokal, gitar, slagverk

Camilo Salinas – trekkspill, keyboard

Fernando Julio – vokal, bass, kontrabass, guitarrón

Danilo Donoso – vokal, trommer, slagverk

Hermes Villalobos – vokal, fløyte/quena

 

Konserten er i samarbeid med Radio Latin-Amerika

Radio Latin-Amerika