Carminho

Carminho by Fernando Tomaz
Fado
Cosmopolite Scene
lørdag 18. november 2023
Dørene åpner 19:00
Konsert starter 20:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
420/370,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert
Spilleliste Spotify

Carminho

Carminho er en fantastisk fado-formidler, og regnes som en av de største fado-utøverne i portugisisk musikk sin historie!

«Hun har perfeksjonert en personlig visjon for hva Fado burde være» - Songlines

I mars ga Carminho ut sitt sjette studioalbum «Portuguesa». Dette albumet er inspirert av poesi, fado sangere og historien til fado. Av de fjorten låtene så er flere skrevet, både tekst og musikk, av henne selv. Carminho er både komponist og produsent og hun utforsker tradisjonelle fadosanger på nytenkende måter. Sangeren sier selv om prosessen:

- Jeg har utforsket det opprinnelige reportaret ved å studere det de eldre utøverne la igjen som en arv til meg, for å forstå tradisjonen helt på dypet.

«Carminhos musikk er på ekstraordinært vis hennes egen kreasjon. Og dette er fantastisk å bevitne» - Songlines

Carminho brukte komposisjonsteknikker fra tradisjonell fado og inviterte komponister til å bidra med sanger og melodier. Hun forteller at Fado har blitt påvirket fra mange ulike musikkarter.

- Marchas populares, festivalene i Lisboa og ulike kjærlighetssanger spilt på radio har alle påvirket fadistaene, og slik bygget de sitt repertoar. Det samme gjorde jeg da jeg skulle skape dette fadoalbumet!

Carminho ​​​​ble født blant gitarene og stemmene til fado, datter av den anerkjente fadosangerinnen Teresa Siqueira. I 2009 ga hun ut debutalbum «Fado», et album som ble et av årets og tiårets mest anerkjente album. "Fado" oppnådde platina - et misunnelsesverdig resultat for et debutalbum.

Samme år gjør hun et samarbeider med Pablo Alborán i «Perdoname», og blir den første portugisiske artisten til å nå nummer 1 på den spanske toppen. I 2012 slapp hun sitt 2. album "ALMA", som havnet på salgstoppen i Portugal og nådde fremtredende posisjoner i flere internasjonale topper. Etter å ha opptrådt på de viktigste stedene i Europa og rundt om i verden, opptrer hun også i Brasil, og drømmen om å samarbeide med Milton Nascimento, Chico Buarque og Nana Caymmi, går i oppfyllelse.

I 2013 bekrefter Carminho seg selv som en av de mest internasjonale, portugisiske artistene, samtidig som at hun blir utmerket med en Golden Globe og prisen «Carlos Paredes» i Portugal når hennes to første album når den doble platinaprisen. I 2014 blir "Canto" utgitt, noe som fører til Caetano Velosos første partnerskap med sin yngre sønn Tom, som tilbød henne den upubliserte "O Sol, Eu e Tu". I 2016, etter en invitasjon fra familien til en av de største komponistene i verden, spilte hun inn "Carminho Canta Tom Jobim" med det siste bandet som fulgte ham live de siste ti årene av hans liv. Etter den store suksessen med albumet "Carminho Canta Tom Jobim", kom hun i 2018 med sitt 5. album "Maria".

Vi gleder oss til å få høre nytt materiale skapt fra «dypet» av fado!

Line-up:
Carminho - Vokal
André Dias  - Portugisisk gitar
Fláio Cardoso - Akustisk gitar
Tiago Maia - Akustisk bass
Pedro Geraldes - Pedal-steelgita

Konserten er i samarbeid med:

Portugals ambasadeInstitutt Camões