Scott Hamilton & Jan Lundgren Quartet

Scott Hamilton av Monika Sjakubowska
Jazz
Cosmopolite Scene
søndag 21. august 2022
Dørene åpner 19:00
Konsert starter 20:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
330/280,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert
Spilleliste Spotify

Scott Hamilton & Jan Lundgren Quartet

Scott Hamilton trenger ingen introduksjon. Det prisbelønte tenor ikonet blir med ett gjenkjent med sitt tidløse lydbilde, upåklagelige smak og feilfrie beslutningstagning. 

Musikken Hamilton skaper er like deler vindfull tåke som kompakt materie – den tar oss tilbake til en annen tid samtidig som den er relevant og forfriskende. Hamilton er rolig og samlet i sine musikalske valg, som Ben Webster eller Zoot Sims på sin håndverksmessige høyde.

Som så mange jazzmusikere før han startet interessen for jazz ved å gå igjennom sin fars platesamling, hvor han ble kjent med de store utøverne i denne sjangeren. Allerede som femåring prøvde han ut å spille trommer, som seksåring spilte han piano, så prøvde han munnspill og fikk undervisning i klarinett før han som sekstenåring la sin elsk på saksofonen, som han siden aldri har lagt fra seg!

Allerede som 22-åring flyttet Hamilton til New York hvor han skaffet seg gigs og fikk spille med mange av de store på «The old New York jazz-scene». Endog det var på tampen av denne æraen samarbeidet Hamilton med Eldridge, Illinois Jacquet, Vic Dickenson og Jo Jones. Eldridge var Hamiltons forbilde og læremester, og det var særlig den strenge kritikken Hamilton var evig takknemlig for.

Tyvende mai i år ga Scott Hamilton ut albumet «Classics» med Jan Lundgren på piano, Hans Backenroth på bass og Kristian Leth på trommer. Samtlige musikere kommer for å spille sammen på Cosmopolite – fra albumet med velkjente klassikere som har blitt gjenskapt på kreativt vis for en jazzkvartett.

Ifølge Jazzsensibilities har det klassiske materialet som ligger til grunn for albumet blitt så smakfullt renovert at det kan lure selv avanserte jazzkjennere til å tro at dette ikke er tidløse låter, men nytt materiale!

My Reveries er nemlig basert på Claude Debussys Rverie, Moon Love er basert på Tchaikovskys 5. symfoni og Homoresque henter inspirasjon fra Antonin Dvorak.

De klassiske temaene har blitt så velintegrerte i jazzspiriten at de høres ut som de kunne ha vært fra Broadway-shows, og da nevner vi: «I Think of You», «The Lamp is Low», «If you are but a dream» og «Yours is My Heart Alone».

Jazzsensibilities skriver at «Hamilton beviser at han kan gi lytterne sine det de vil ha samtidig som han på subtilt vis strekker vinklene og erfaringene deres. Hamilton og hans kvartett klarer å gjøre dette med å utvise eleganse som fremdeles har dype røtter i jazz.»

 

Line-up:
Scott Hamilton – tenor
Jan Lundgren – piano
Hans Backenroth – bass
Kristian Leth - trommer