Peer Gynt Suite & Ibsensangene

Det Nye Norske Storband
Jazz
Annet
Det Nye Norske Storband | Schola Cantorum
Mandag 22. november 2021
Dørene åpner 20:00
Konsert starter 21:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
300/150,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert
Spilleliste Spotify

Peer Gynt Suite & Ibsensangene

Det Nye Norske Storband, med Magnus Murphy Joelson og Schola Cantorum, spiller Peer Gynt og Ibsensangene.

Peer Gynt, det udødelige samarbeidet mellom Henrik Ibsen og Edvard Grieg, ble fremført for første gang i 1876 på Christiania Teater. Verket sies å være det mest kjente norske teaterstykket gjennom tiden, og musikken som Grieg skrev til verket er blant det aller mest ikoniske fra den norske nasjonalromantikken.
Nesten 100 år senere, i 1960, arrangerte Duke Ellington Griegs Peer Gynt Suite for sitt storband, noe som ble sett på som veldig kontroversielt, spesielt i Norge. Men til tross for den kjølige mottakelsen i begynnelsen snudde heldigvis trenden fort, og i dag er Ellingtons Peer Gynt- arrangement å regne som standard-repertoar for storband over hele verden, og står seg like godt i dag som i 1960.

Ibsen og Grieg møttes for første gang på en fest i Roma i 1865. Etter dette møtet mottok Edvard Grieg et dikt fra Ibsen. Dette diktet ble starten på deres årelange samarbeid med å sammensette tekst og musikk. I 1876 ferdigstilte Grieg sitt verk Ibsensangene skrevet for sang og piano. Det består av 6 dikt skrevet av Henrik Ibsen med musikk av Edvard Grieg.

I 2019 rearrangerte Magnus Murphy Joelson (BenReddik, OJKOS) Ibsensangene for kor og storband som et bestillingsverk til bokfestivalen i Frankfurt 2019. Nå blir verket for første gang fremført i Norge med Det Nye Norske Storband, Schola Cantorum og Magnus Murphy Joelson.
------
Det Nye Norske Storband er et fremadstormende jazz-ensemble bestående av unge, norske frilansere. Siden ensemblets oppstart i 2017 har Det Nye Norske Storband fylt scener som Victoria Nasjonal Jazzscene, Cosmopolite, Dokkhuset og Sentralen. Med et sterkt fokus på ny musikk, har bandet fremført en rekke komposisjoner både av egne musikere og på bestilling. Storbandet har et unikt sound, med medlemmer som spesialiserer seg innenfor et bredt spekter av stilarter.

Schola Cantorum ble grunnlagt av den kjente norske komponisten, Knut Nystedt, i 1964, og er et av landets fremste kammerkor. Koret fokuserer på nyere norsk og nordisk musikk, med jevnlige bestillingsverk av yngre komponister.

Magnus Murphy Joelson er trombonist, komponist, arrangør og bandleder fra Sandefjord, utdannet ved bl.a jazzlinja i Stavanger og Norges Musikkhøgskole. Han er kjent fra ensembler som OJKOS, BenReddik, Vesstfold Jazzensemble og en rekke av sine egne prosjekter som Magnus Murphy Bigband og Magnus Murphy Oktett, som i 2019 ga ut Magnus sin debutplate ‘Skandinavia’.