Mens vi venter på Zappa: En Frank Zappa hyllest

Zappa
Jazz
Rock
Det Norske Blåseensemble
Torsdag 19. september 2019
Dørene åpner 19:15
Scene
Cosmopolite
Billettpris
300,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert

Mens vi venter på Zappa:
En Frank Zappa hyllest

Velkommen til Det Norske Blåseensembles «oppvarmende» konsert før gjenforeningen med Dweezil Zappa seinere i høst – også denne konserten i hovedstaden.

«Mens vi venter på Zappa» er først og fremst et resultat av Det Norske Blåseensembles enorme kjærlighet til ikonets låtkatalog. Samt en totalt manglende evne til å vente til langt ut i november før de får spille Frank Zappas fantastiske låtskatter igjen.

Det er ikke bare musikerne selv som gleder seg over nyheten om en «oppvarmende» Zappa-konsert 19. september på Cosmopolite Scene i Oslo. Det NorskeBlåseensembles fans fra hele landet finner veien til deres hyllestkonserter til ikonet.

Trompetist og arrangør Stian Aareskjold er ensemblets egen ‘Zappa primus motor’ for de ulike prosjektene. Han fikk for alvor opp øynene for ikonets musikalske univers i 1993 – det året Zappa døde av uhelbredelig kreftsykdom. Aareskjold ble blåst fullstendig over ende av Zappas innspilling med Ensemble Modern, «The Yellow Shark», og hans dypdykk i en eventyrlig og kompleks musikalsk verden skulle begynne.

– Jeg hadde lyst til å spille denne musikken, men jeg hadde lyst til å gjøre det på en ny måte. Ikke som en kopi av Zappas band og ikke som en kopi av Ensemble Modern. Jeg valgte å arrangere for messingblås og perkusjon, forteller Aareskjold.

Som sagt, så gjort. Det rette brassensemblet fant han i egne rekker i Det Norske Blåseensemble, og med Aareskjolds arrangementer kulminerte prosjektet i CDen The Brass from Utopia – A Frank Zappa Tribute (2013). Siden utgivelsen har ensemblet spilt konsertversjoner en rekke ganger til stor glede for fans i hele landet. Entusiasmen nådde nye høyder når Dweezil Zappa inviterte med seg ensemblet på to ganger europaturné med «Zappa Plays Zappa» og «50 years of Frank». Entusiasme ble til eufori da en tredje invitasjon dukket opp til hyllesten «Hot Rats» i november 2019.

 

Og mens vi venter på (Dweezil) Zappa lader ensemblet opp messingblåserne, slagverkere og svorne fans fra fjern og nær til en heidundrende konsertopplevelse i Oslo. Selvsagt på Aareskjolds musikalske skreddersøm.

Om Frank Zappa

Kompositorisk var Frank Zappa inspirert av Stravinsky, Stockhausen og Varese men musikkikonet er umulig å plassere i en bås. Han komponerte alt fra den streiteste rhythm and blues, via alt av jazzrock med sløye arrangementer, til avansert samtidsmusikk. I tillegg kommer tekstene og det teatralske; han sparket til alle kanter og han var og ble en opprører og aktivist.

Zappa la listen skyhøyt for både seg selv og omgivelsene og det å være en av hans musikere ble et kvalitetsstempel uten sidestykke. Det var ingen vits i å søke jobb hos ham hvis man ikke var meget notekyndig og hadde ekstraordinære talenter. «Play something impossible», var ofte åpningsreplikken når han samlet musikerne til øvelse. Hvilket de gjorde i opptil tre måneder før hver turné.

Om Det Norske Blåseensemble

Det Norske Blåseensemble er først og fremst hele Østfolds orkester, men med en stadig sterkere nasjonal og internasjonal resonans. Ensemblet med røtter tilbake til 1734 har base i Halden og består av 24 profesjonelle musikere. Deres spesialitet er mangfoldighet; en evne til å ta vare på historien samtidig som de skaper den på ny. Det gjør ensemblet både sjangertro og sjangerløst – alt til sin tid.

Ensemblet setter samarbeid svært høyt innenfor alle kategorier musikk og konserter – tidligmusikk, sanntidsmusikk og såkalte ‘sessions’– med lokale aktører så vel som anerkjente nasjonale og internasjonale kor, solister og dirigenter.

Mangfoldet gjør Det Norske Blåseensemble spennende for et bredere utvalg av det musikkelskende folket, til en inspirator for unge musikere, til et drivhus for ny musikk og til en attraktiv arbeidsplass.