Det Norske Blåseensemble med Mathias Eick og Erlend Skomsvoll

Mathias Eick
Jazz
Det Norske Blåseensemble
Fredag 8. februar 2019
Dørene åpner 18:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
300,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert

Det Norske Blåseensemble med
Mathias Eick og
Erlend Skomsvoll

Mathias Eick har kommet hjem og med seg til oss har han Erlend Skomsvoll og Det Norske Blåseensemblet.

Trompetist og komponist Mathias Eick har gitt arrangør Erlend Skomsvoll frie tøyler til å arrangere sin musikk for de 24 musikerene i Det Norske Blåseensemble. Hovedsakelig er materialet hentet fra Eicks siste innspilling - "Ravensburg".

Prisbelønnet og tidlig omtalt som et av verdens største jazztalent; trompetist og komponist Mathias Eick har kommet hjem. Der tidligere musisering har vært preget av et liv på reisefot – stadig på vei mot nye mål og destinasjoner – er hans seneste album med tittel inspirert av puslespillmakeriet "Ravensburg" et vitnesbyrd om en fullvoksen kunstner som har funnet sitt unike og enestående musikkuttrykk. Albumet er det fjerde i rekken ved det renommerte plateselskapet ECM og er en refleksjon over hvor han selv befinner seg i livet, med musikken som viktig drivkraft og familien som sitt fundament. Formidlet som nære lydportretter i scener fra det Eickske hjem.

Like vakre som bildene fra puslespillbyen der Eicks tyske bestemor ble født, maler han utrettelig stemningsmettede melodi-malerier fra sin utvidede klangpalett. De skildrer samspillet mellom mennesker, et samspill der alle brikkene utgjør sin del av det store puslespillet kalt livet, og der Mathias Eick for alvor beviser hvilken hylle han har meislet seg ut.

Som ytterligere brikker i puslespillet, samles Mathias Eick, hele Østfolds orkester Det Norske Blåseensemble og Erlend Skomsvoll (arrangør) i en vakker konsertopplevelse.

Skomsvoll fått alt materialet fra Ravensburg til fri disposisjon, og vil med dette skrive et nytt kapittel i skildringen av det Eickske hjem. Skomsvoll har gjort seg bemerket som orkesterleder, dirigent, pianist og komponist. Han har mottatt både Spellemann- og Lindemannspris og er omtalt som ‘Verdens beste arrangør’ av den amerikanske legenden Chick Corea. Til åpningskonserten bidrar Skomsvoll med en selvstendig stemme som bringer Mathias Eick og Det Norske Blåseensemble nære – og i all hovedsak – til Ravensburg.

Det Norske Blåseensenemble

Det Norske Blåseensemble er først og fremst hele Østfolds orkester, men med en stadig sterkere nasjonal
og internasjonal resonans. Ensemblet med røtter tilbake til 1734 har base i Halden og består av 24 profesjonelle musikere. Deres spesialitet er mangfoldighet; en evne til å ta vare på historien samtidig som de skaper den på ny. Det gjør ensemblet både sjangertro og sjangerløst – alt til sin tid.

Uavhengig av både sjanger og tid forsøker ensemblet alltid sitt beste å gjøre musikken til sin egen. Det være seg når de spiller «tidligmusikk» – verk fra periodene renessansen til og med wienerklassisismen – når de spiller klassisk improviserte konserter i kategorien «sanntidsmusikk» eller konserter av typen «sessions». Sistnevnte er gjerne jazz- og showproduksjoner. I tillegg spiller ensemblet konserter for barn og unge og deltar i ulike samarbeidsproduksjoner.

Ensemblet gjør musikken til sin egen, blant annet ved å spille konserter med en kombinasjon av autentiske og moderne instrumenter. Dette gir ensemblet en unik klang og blåser nytt liv i velkjente verk fra de tidlige periodene. Alltid med arrangementer på skreddersøm. Så skaper de historien på nytt –godt forankret i det klassisk skolerte
– og med et begjær for å utforske prosessene og til å bryte ny jord. Vrenge konvensjonelle forestillinger fra innsiden og ut ved å improvisere konserter i sann tid, på klassiske premisser. I det usikre kan det oppstå magiske øyeblikk. Nye farger på en klangpalett de aldri hadde funnet – om de ikke våget å lete.

Innenfor alle kategoriene av konserter er ensemblet glad i samarbeid. Med lokale aktører så vel som anerkjente nasjonale og internasjonale kor, solister og dirigenter.
Mangfoldet gjør Det Norske Blåseensemble spennende for et bredere utvalg av det musikkelskende folket, til en inspirator for fremtidens musikere, til et drivhus for ny musikk og til en attraktiv arbeidsplass.