Jubileumsfestival: Mulatu Astatke

Mulatu
Jazz
World
Cosmopolite Scene
Torsdag 9. november 2017
Dørene åpner 20:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
350/300,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert

Jubileumsfestival:
Mulatu Astatke

Legenden og opphavsmannen til "ethio-jazz", samplet av blant annet Nas, Kanye West og Fleet Foxes - returnerer til Oslo i forbindelse med Cosmopolites jubileumsfestival!

Mulatu Astatke er kjent som opphavsmannen til “ethio-jazz”, der vestlig jazz møter tradisjonelle etiopiske melodier. Han var den første afrikanske musikeren til å bli tatt opp på det prestisjefylte Berklee College of Music, og allerede i 1965, 22 år gammel, ga han ut sitt første album.

Etter nærmere ti år i USA hvor han opparbeidet seg gode vennskap med blant annet John Coltrane, vendte Astatke tilbake til Etiopia og Addis Ababa. Her forlot han karrieren som musiker, orkesterleder og arrangør, og spilte med store musikere - deriblant Duke Ellington.

Det politiske klimaet i Etiopia ble etter hvert svært vanskelig, og det ble tungt å drive med musikk. Med tiden ble han likevel trukket frem i lyset igjen, da flere hip hop-artister begynte å sample rytmer og instrumentalpartier fra platene hans, kanskje særlig “Mulatu of Ethiopia” (1972). Noen av de mest kjente artistene er kanskje Nas, Damien Marley og Kanye West.

Mulatu Astatke fikk en stadig større tilhengerskare, og dukket etter hvert opp på en rekke historiske plater, der særlig utgivelsen i “Ethiopiques”-serien fikk mange til å sperre opp ørene. I 2007 lagde Jim Jarmusch filmen “Broken Flowers”, der musikken til Mulatu Astatke hadde en fremtredende plass. Både Elvis Costello og Robert Plant har erklært seg som store fans, samtidig som den snart 70 år gamle veteranen har spilt gnistrende konserter rundt om i verden. Han har i nyere tid samarbeidet med både Either/ Orchestra i USA og The Heilocentrics i England, og ga i 2010 ut det kritikerroste albumet “Mulatu Steps Ahead”, som er en fantastisk blanding av afrikanske rytmer, funky blåsere, følsomme jazzelementer og et nesten hypnotisk storband-sound.

Hans siste album heter "Sketches of Ethiopia" og du kan høre musikken på hans hjemmeside