Mulatu Astatke

Mulatu
Jazz
World
Cosmopolite Scene
Fredag 14. november 2014
Dørene åpner 21:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
270/220,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert

Mulatu Astatke

Legenden som skapte "ethio-jazz" er tilbake i Oslo denne høst kvelden

For tredje gang inviterer vi til en intim konsert med en virkelig legende. Mulatu Astatke er kjent som opphavsmannen til “ethio-jazz”, der vestlig jazz møter tradisjonelle etiopiske melodier.
Han spilte inn sine første plater i New York allerede i 1965, etter at han noen år tidligere hadde blitt den første afrikanske musikeren som ble tatt opp på det prestisjefylte Berklee College of Music, der han studerte bl.a. vibrafon og perkusjon.

Etter nærmere ti år i USA, der han bl.a. ble venn med John Coltrane, vendte Mulatu Astatke tilbake til Etiopia og Addis Ababa. Her fortsatte han å jobbe som musiker, orkesterleder og arrangør, og spilte bl.a. sammen med Duke Ellington. Etter hvert ble det politiske klimaet i Etiopia svært vanskelig, noe som gjorde det tungt å drive med musikk. Med tiden ble han likevel trukket frem i lyset igjen, da en rekke hip hop-artister begynte å sample funky rytmer og instrumentalpartier fra platene hans, kanskje særlig “Mulatu of Ethiopia” (1972). Både Nas, Damien Marley og Kanye West har lånt fra musikken hans.

Mulatu Astatke fikk en stadig større tilhengerskare, og dukket etter hvert opp på en rekke historiske plater, der særlig utgivelsen i “Ethiopiques”-serien fikk mange til å sperre opp ørene. I 2007 lagde Jim Jarmusch filmen “Broken Flowers”, der musikken til Mulatu Astatke hadde en fremtredende plass. Både Elvis Costello og Robert Plant har erklært seg som store fans, samtidig som den snart 70 år gamle veteranen har spilt gnistrende konserter rundt om i verden. Han har i nyere tid samarbeidet med både Either/ Orchestra i USA og The Heilocentrics i England, og ga i 2010 ut det kritikerroste albumet “Mulatu Steps Ahead”, som er en fantastisk blanding av afrikanske rytmer, funky blåsere, følsomme jazzelementer og et nesten hypnotisk storband-sound.

Lineup:

  • Mulatu Astatke: vibraphone, wurlitzer and percussions
  • James Arben: saxophone, bass clarinet and flute + MD
  • Byron Wallen: trumpet
  • Danny Keane: cello
  • Nick Ramm: piano and keyboard
  • Liran Donin: double bass
  • Richard Olatunde Baker: percussions
  • Tom Skinner: drums

Hans siste album er "Sketches of Ethiopia" og du kan høre noe på hans hjemmeside