Bassekou Kouyate &Ngoni Ba

Bassekou Kouyate &Ngoni Ba
Blues
World
Cosmopolite Scene
Fredag 23. august 2013
Dørene åpner 20:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
200/150,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert

Bassekou Kouyate &Ngoni Ba

Bassekou Kouyaté fra Mali skaper noe nytt av det gamle, og i dag er Bassekou for ngoni (vest-afrikansk lutt) det Ali Farka Touré var for gitaren, og Toumani Diabaté er for koraen.
+ Support Becaye Trio.

Bassekou Kouyaté fra Mali skaper noe nytt av det gamle, og i dag er Bassekou for ngoni (vest-afrikansk lutt) det Ali Farka Touré var for gitaren, og Toumani Diabaté er for koraen.

Bassekou Kouyates far var en ngoni-spiller og hans bestefar en ngoni-legende. Han har gjort seg bemerket gjennom det briljante bandet til Youssou N’Dour og på skiver av Toumani Diabaté og Ali Farka Touré. Men det var først med backingen til Ngoni ba og innspillingen «Segu Blue» at han ble et framskutt verdensmusikknavn, spesielt etter at BBC kåret skiva til årets world music-plate i 2008. Og nye «Jama ko» er enda et par hakk bedre, livligere, mer variert og innholdsrik, så da skjønner du kanskje hvor landet ligger.

Tre-lutten ngoni dominerer, men her er det også andre strenginstrumenter (bl.a. en spesiallaget bass) og strykere. De myke melodiene danser over og under hverandre, mens vokalharmoniene utstråler en varme av det behagelige slaget. Men selv om dette er behagelig, er det også festmusikk. Dette er nemlig dansemusikk i Mali og det er lett å slippe føttene løs. Bassekou Kouyate gjestet Oslo under åpningen av Oslo World Music Festival 2010 med prosjektet AfroCubism og på Parkteatret i 2012 sammen med sin band. Vi gleder oss til å se han igjen!

Becaye Trio

Becaye Aw er født i Mauritania og oppvokst i Senegal. Becaye brukte barne- og ungdomsårene på å lytte til koramusikk og kopiere lydbildet på sin gitar. Det har gjort at han har utviklet en helt særegen spillestil, hvor spesielle stemminger og alternative plukke- og knipse-teknikker brukes for å skape helt spesielle klanger. En særegen "afrikansk blues" syngestil utgjør helheten, hvor tekstene gjerne skildrer sosial virkelighet i forskjellige kulturer som han er en del av.

Olav Torget - gitarer
Helge Andreas Norbakken - perkusjon
Becaye Aw - vokal,gitar

Konsertstart:
Becaye Trio kl: 21.00
Bassekou Kouyate & Ngoni Ba kl: 22.00