Arild Andersen Trio

Arild Andersen
Jazz
Cosmopolite Scene
Sunday 25. November 2012
The doors open at 20:00
Venue
Cosmopolite
Ticket price
200/150,- +avg
Age limit
18 years with valid ID
Seats
Unnumbered

Arild Andersen Trio

Arild Andersen er et av disse navna som dukker opp i samme åndedrag som Jan Garbarek og Terje Rypdal. Kanskje heller ikke så rart da Andersen også starta sin karriere med nettopp disse artistene. På seint seksti- og tidlig syttitall var han del av Jan Garbarek Group samtidig som han fungerte som bassist for storre internasjonale navn på jazzbesøk i Norge – deriblant Phil Woods, Bill Frisell og Chick Corea. I tillegg var samarbeidet med Karin Krogh på topp i dette tidsrommet. Utover på syttitallet er det også tydelige spor etter Arild Andersen i ECM-arkivet – også fra midten av tiåret som bandleder.

Som bandleder fikk Andersen vann på hjula med det nå legendariske ensamblet Masqualero som eksisterte i diverse former utover på åttitallet. Masqualero var en vidreutvikling av Arild Andersen Quartet og bandet lå selv ett sted mellom kvintett og kvartett. Foruten Andersen på bass, bestod bandet av Jon Christensen på trommer, Jon Balke på tangenter, Tore Brunborg på saksofon og Nils Petter Molvær på trompet.I sine siste år.

De siste år har Arild Andersen funnet tilbake til sitt eget navn, om enn i et litt mindre format. Arild Andersen Trio slapp Live at Belleville i 2008 til strålende kritikker og Andersen mottok samme år utmerkelsen ‘årets europeiske jazzmusiker’ av Academie du Jazz i frankrike. I følge All About Jazz er Arild Andersen Trio en av konstellasjonene som viser at norsk samtisjazz er sine egne røtter bevisst og slett ikke utelukkende består av fartsfylt cool jazz á la Atomic, The Core og Motif.

Tommy Smith fra Edinburgh har spilt blant de virkelig store mer eller mindre fra han som sekstenåring fikk et stipend til Berklee College of Music. Blant disse kan navn som Joe Lovano, Benny Golson, Gary Burton, Chick Corea og John Scofield trekkes fram (og det er bare noen). Den nå avdøde jazzkritikeren Richard Cook gav saksofonisten et helt OK skussmål: ‘Of the generation which emerged in the mid-80s, he might be the most outstandingly talented’.

Paolo Vinaccia er et navn som ikke er helt fremmed i norsk jazzliv. Italieneren har bodd i Norge sia seint sekstitall og har sittet bak trommesettet i ganske mange ulike og omtalte konsellasjoner. I tillegg til å utgjøre en del av Arild Andersen Trio spiller han om dagen i Terje Rypdals prosjekt (Terje Rypdal) Legacy.

Arild Andersen (bass), Tommy Smith (sax), Paolo Vinaccia (dr)