Lettuce for første gang i Norge

Lettuce
Skrevet av
Øyvind Pharo / Bluesnews

Lettuce for første gang i Norge

Den formidable gjengen som inntar podiet til Cosmopolite Scene mandag 3. oktober har sin opprinnelse i en gruppe tenåringer som møttes på Berklee College of Music i Boston, Massachusetts.

1992 skal være året bandet ble dannet. De var forent i en felles glødende lidenskap for funk, type Earth, Wind & Fire, Herbie Hancock (& The Headhunters) og i særlig grad Tower of Power. Dette er rett-i-fleisen supertight funky jam-band groove!

Da de startet som profesjonelle musikere viste de seg fram ved å trygle etablerte grupper om å få komme opp på scenen sammen med dem. Let us play with you, please! Slik oppsto det litt pussige bandnavnet Lettuce som betyr «(hode)salat», men det handler altså om et musikerkollektiv som er ustoppelig på veien jorda rundt. De spiller sammen med toppfolk fra de ulike avskygningene av soul, groove og funk som har inspirert deres sjangeroverskridende musikk, som kanskje kan karakteriseres med den selvforklarende kategorien jam-band. Det tok bandet ti år før de rakk å gå i studio. 

I intervju med Goldmine i forbindelse med deres åttende og helt ferske album Unity uttaler gitaristen Adam «Shmeeeans» Smirnoff at det ikke er Berklee som skal ha æren for hva bandet har blitt til. «Vi var de utstøtte på Berklee. Det var ikke vår musikk som var greia deres. Det var jazz og til og med metal.» 
Indirekte var det likevel Berklee som brakte de unge funk-avvikerne sammen. De ble kjent med hverandre og fant sin egen identitet, og de kom også høyt opp på salgslistene for jazzalbum utover på 2010-tallet. Bandet ble en utklekningsanstalt for musikere som "gikk videre". Den opprinnelige gitaristen Eric Krasno og den opprinnelige pianisten Neal Evans dannet den kritikerroste jazz-funk-trioen Soulive, deres tidligere trompetist Roshawn Ross spiller nå i den ledende jamband-gruppa Dave Matthews Band og «Shmeeeans» Smirnoff har selv vært med i turnébandene til henholdsvis Lady Gaga og Robert Randolph.

På bandets debutalbum Outa Here (2002) samarbeidet de med John Schofield. På albumet Crush (2015) og EPen Mt. Crushmore (2016) medvirker Alecia Chakour fra Tedeschi-Trucks Band. Før trilogien av album som består av Grammy-nominerte Elevate (2019), Resonate (2020) og årets utgave Unity, utga de også Witches’ Stew (2017), som er en live tributt til Miles Davis’ fusion-milepæler fra tidlig 70-tall.
Også på Unity har sekstetten med to blåsere, keyboards, gitar, bass og trommer heftige gjestemusikere. Spor 2 «Keep that Funk Alive» har selveste Bootsy Collins som vokalist i massiv George Clinton-groove, og Nick Daniels fra New Orleans’ eget jamband Dumpstaphunk hever The Clark Sisters’ gospelklassiker «Everything’s Going to Be Allright” til himmelen i keyboardisten Nigel Halls omarrangerte versjon i Lettuce-tapping.
Her er det bare å kjenne sin besøkelsestid: The funk, the whole funk and nothing but the funk!

Line-up:
Adam Deitch - trommer, perkusjon
Adam “Shmeeans” Smirnoff -  gitar
Erick “Jesus” Coomes – bass
Ryan Zoidis - saxofoner, Korg X - 911
Eric " Benny " Bloom - trompet
Nigel Hall - vokal, Hammond B-3, Rhodes, clavinet, keyboard

***

Se LETTUCE på Cosmopolite mandag 3. oktober!