Souad Massi

Souad Massi copyright Yann Orhan
World
Folk
Cosmopolite Scene
onsdag 8. mars 2023
Dørene åpner 19:00
Konsert starter 20:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
300/250,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert
Spilleliste Spotify

Souad Massi

Cosmopolite markerer den internasjonale kvinnedagen 8. mars med Souad Massi, en artist som bærer styrken til Algeriske kvinner i sin stemme. I 2002 ble hun utnevnt til ridder av «The order of Arts and Letters» og i 2005 ble hun ambassadør for FNS mikrokreditt-program for å hjelpe kvinner i Afrika. Med sangtekster som går imot tyranni og forfekter toleranse og altruisme er en konsert med Massi en ypperlig anledning for å dyrke solidaritet med kvinner verden over.

«Den vakreste kvinnestemmen i Nord-Afrika» er en av beskrivelsene som står ved Souad Massi, den algerisk-franske sangerinnen som har skrevet og sunget om frihet, rettferdighet og mot i over 20 år.

Massi har levet sitt voksne liv i eksil i Paris etter at hun flyktet fra Algerie for mange år siden. Etter sangopptredener med heavy metal-bandet Atakor og flere frittalende uttalelser mottok hun dødstrusler og følte seg ikke lengre trykk i sitt hjemland.

Med stolthet for sine berbiske røtter synger Massi chaabi – folkemusikk fra Nord-Afrika, og inspireres av både folk, country, rock, calypso og bossa nova. Musikk fra områder som Sahel, Karribien og Brasil har inspirert sangerinnen til å komponere sitt tiende og siste album – Sequana.

Albumet, med sin sterke politiske etos, er tatt inn i varmen av internasjonale anmeldere. I Sequana har Massi skrevet en sang til de afghanerne som flykter fra Taliban «i det de klamrer seg fast til flyet som letter i Kabul».  Sangen heter «Dessine Moi Un Pays» (Tegn et land for meg) og er Massis empatiske håndstrekning fra en som vet veldig godt hva et liv i eksil innebærer.

Sangtekstene har sterke poetiske kvaliteter med linjer som «Tegn meg et hjem med store vinduer, - så lyset kan trenge inn til mitt hjerte». Og: «Tegn til meg en fugl, en fri fugl som ingen kan eie.»

Konserten er støttet av Institut Francais

Institut Francais Norvege