I Portugal har en musikksjanger oppstått ut av lengsel | "Portuguesa" av Carminho er inspirert av fadoens historie

Carminho
Pictures by
Cosmopolite
Written by
Julie Brundtland Løvseth

I Portugal har en musikksjanger oppstått ut av lengsel | "Portuguesa" av Carminho er inspirert av fadoens historie

Carminho spiller på Cosmopolite 18. november. Sangerinnen er en fantastisk fado-formidler, og regnes som en av de største fado-utøverne i portugisisk musikk sin historie! «Hun har perfeksjonert en personlig visjon for hva Fado burde være» skriver Songlines om artisten.

Hva er fado - og hvor oppstod sjangeren?

Ulykkelig kjærlighet, sosial urett, nostalgi, og en lengsel etter bedre tider blandet med en følelse av håpløshet. Den særegne portugisiske musikksjangeren Fado, som betyr skjebne, vokste frem blant Lisboas fattige bydeler, og er i dag en del av UNESCOS immaterielle kulturarv.

Cosmopolite Scene har i en årrekke invitert store Fadosangere og musikere, og i år presenterer vi Carminho 18. november. 

Maleriet «O fado» (1910) av den portugisiske maleren José Malhoa søker å fange essensen av Fado. Malhoa studerte karaktersterke personer og skisset flere personer som bodde i bydelen Alfama i Lisboa. Modellene til maleriet var fadosangeren, bøllen og gitaristen Amâncio Augusto Esteves og Adelaide da Facada, som bodde i bydelen Mouraria. Adelaide hadde et arr i fjeset, hun solgte lotteribilletter om dagen og var prostituert om natten.

Fado

Menneskeskjebner er sentralt i fadoen som sjanger. «For meg er fado skjebnen, det er livet» sa Amàlia Rodriguez, som blir kalt «Dronningen av Fado» og «Portugals sjel». Hun var berømt for å samle alle verdens sorger og bedrøvelser, men fremfor alt: Lengselen.

Det var Amàlia Rodriguez som fikk Cristina Branco til å ville bli fadista. På sin 18. årsdag fikk Branco et av Rodriguez sine album i gave av sin bestefar. Gaven åpnet for hennes oppdagelse av lidenskapen og de sterke emosjonene i fadomusikken, og det sterke båndet mellom poesi, musikk og stemmens kraft.

Det går et sorgens strøk igjennom fadomusikken, og i Portugal finnes det et eget ord for å beskrive nettopp dette: «Saudade» - en følelse av lengsel etter noe du er glad i, som du har mistet, men som en gang kanskje kommer tilbake.

Som en sjømann med hjemlengsel.

18. november spiller Carminho på Cosmopolite. 

Carminho er både komponist og produsent og hun utforsker tradisjonelle fadosanger på nytenkende måter i sitt siste album. Sangeren sier selv om prosessen:

- Jeg har utforsket det opprinnelige reportaret ved å studere det de eldre utøverne la igjen som en arv til meg, for å forstå tradisjonen helt på dypet.

Vi gleder oss til å få høre nytt materiale skapt fra «dypet» av fado!

Her kan du høre Carminho fremføre låten "Estrela" foran Paven i Lisboa.