Panelsamtale om «Kunst, kultur og feminisme i MENA-regionen»

26 april
Pictures by
Cosmopolite
Written by
Julie Brundtland Løvseth

Panelsamtale om «Kunst, kultur og feminisme i MENA-regionen»

Lengter du etter engasjement i form av intellektuelle og kulturelle begivenheter i nærmiljøet på Torshov og Sagene?

På onsdag 26. april arrangerer Cosmopolite Scene panelsamtale hvor vi tar opp hvordan kunst og kultur er en viktig del av kvinnebevegelsen i MENA-regionen.

Alle de fire kvinnene i panelet har bakgrunn eller erfaring fra Midtøsten og Nord-Afrika.

Paneldeltakerne er:

Nasim Mashak - DJ fra Iran
Enja Sæthren - Skuespiller med erfaring fra Marokko
Mariam Kirollos - Seniorrådgiver og musiker, fra Egypt
Zeina Bali - Direktør for kulturorganisasjonen Masahat fra Syria

Dj Daeva drømmer om Iran

Nasim Mashak ble født og vokste opp i Iran, før hun flyttet til Norge 16 år gammel. Nasim har studert billedkunst på Kunsthøyskolen og er en populær DJ under artistnavnet DJ Daeva.

– En gang skal jeg tilbake dit og være DJ. Jeg vil stå midt i rundkjøringen på Tajrish-plassen, nabolaget der jeg vokste opp, sier Nasim om lengselen etter å forene sine to liv og kulturer.

Å bli en artist har høyere risiko i Nord-Afrika

Enja Sæthren er både statsviter og skuespiller, og har opptrådt på det nasjonale teateret med sitt one-woman show «Mes Mecs», i tillegg til å spille i flere filmproduksjoner i Marokko.

– Å bli en artist i Marokko involverer høyere risiko og er et større offer enn i vestlige land, slik blir valget om å bli kunstner noe som i høyere grad definerer ens identitet. Jeg synes det er med på å forklare hvorfor jeg erfarte kunstnermiljøet i Marokko som så kraftfullt, og så politisk viktig.

Ordstyrer for debatten er Zeina Bali, direktør for organisasjonen Masahat – Arab Culture in Exile, en Oslo-basert organisasjon som jobber for å kuratere og presentere kunst, kultur, kunnskap og historie fra den arabiske verden.

Internasjonal solidaritet til våre medsøstre

Panelsamtalen begynner klokken 18:00 og konsert med Souad Massi er kl 20.00. Panelsamtalen er gratis og åpen for offentligheten, billetter til konsert kjøpes på cosmopolite.no.

Den algeriske sangerinnen og musikeren Souad Massi har i over 25 år vært en sterk stemme i Midtøsten og Nord-Afrika med sangtekster som formaner frihet, rettferdighet og likestilling i sine sangtekster. På coveret til hennes siste album Sequana har hun dekket øynene med tusenfryder, og hun forklarer symbolismen med «Jeg la på blomstene fordi skjønnhet – kunst og musikk – gir mot. Og mye håp til å fortsette kampen.»

Spørsmålet paneldeltakerne stiller seg trekker inspirasjon fra Souad Massis kunstnerskap: Hvordan kan kunst og kultur tjene oss som verktøy for krysskulturell feministisk solidaritet?

KLOKKEN 20:00: KONSERT MED SOUAD MASSI