Bandet Tarwa N-Tiniri har etablert musikkstudio i ørkenen ved navn «Sahara Records» for å holde liv i den gamle musikktradisjonen

Tarwa N-Tiniri
Pictures by
Cosmopolite
Written by
Julie Brundtland Løvseth

Bandet Tarwa N-Tiniri har etablert musikkstudio i ørkenen ved navn «Sahara Records» for å holde liv i den gamle musikktradisjonen

Ørkenbluesbandet som spiller på Cosmopolite 15. september startet i 2018 «The Association Tarwa N-Tiniri» for å utvikle kulturelle, kunstneriske og sosiale forhold i Marokko.

Et av tiltakene til forbundet er å etablere et musikkstudio i ørkenbyen Merzouga ved navn «Sahara Records». Musikkstudioet er ment til å hjelpe musikere i oppstartsfasen som ikke har muligheten til å spille inn musikk og skal hjelpe til å vedlikeholde de gamle musikktradisjonene i regionen. Merzouga er en ørkenby ikke langt unna grensen til Algerie og like ved ligger Erg Chebbi, Marokkos berømte sanddyner.

«Generasjonen fra ørkenen» er betydningen av de marokkanske ordene Tarwa N-Tiniri, navnet på bandet som stammer fra byen ­Ouarzazate langt øst i Marokko.

Bandets forbund vil særlig hjelpe nomadebefolkningen i landet og jobber for å øke toleransen og bekjempe ekstremisme og diskriminering blant innbyggerne i området.

Fordi det er deler av denne gruppen som har lavere nivå av leseferdigheter og utdannelse, er det å bevare den muntlige fortellertradisjonen og musikken en veldig viktig del av å bevare nomadenes kultur. 

Muhammed er et av seks medlemmer i bandet og har følgende å si om det unike med nomader fra ørkenen:

«Mennesker fra ørkenen og nomader kan akseptere alle slags folk fra hele verden. Vi har ingen problemer med relasjoner eller kulturer og vi er svært åpne for å møte nye mennesker.»

Tarwa N-Tiniri henter inspirasjon fra sin kulturelle opprinnelse og til deres album «Azizdeg» er tekstene skrevet av Amazigh-poeter. Amazigh betyr direkte oversatt «frie menn» og det vestlige navnet på dette urfolket er berbere.

Se bandet spille 15. september på Cosmopolite!