MIZAN: Nord-Afrika

MIZAN: Nord-Afrika
Raï
Chaabi
Gnawa
Moteshow
Dans
Cosmopolite Scene
Sunday 19. May 2024
The doors open at 15:00
Concert starts at 16:00
Venue
Cosmopolite
Ticket price
150,- ordinær, 100,- student, 250,- for 2 ordinære +avg
Age limit
No limit
Seats
Unnumbered

MIZAN: Nord-Afrika

Mizan på arabisk betyr «balanse». Ved å kjenne seg selv like mye som man kjenner andre, oppnår man likevekt og harmoni. Mizan betyr også «rytme» - og kveldens program inviterer publikum til å oppdage de særegne og unike rytmene og uttrykkene fra Nord-Afrika; med moteshow, sang, dans og matkultur! En fullverdig kulturkveld på Cosmopolite Scene!

Kvelden inneholder tradisjonell musikk i form av raï med sangeren Cheb Hocine og chaabi-musikk med Said Lazaar og Rachid El Ouaryaghly. I tillegg får vi oppleve et forrykende moteshow med den marokkanske foreningen «Kvinner i fokus» med moteskaperne Hanan Kaftan og Maroccan Wear.

Moteshowet vil vise antrekk for både kvinner og menn, og fremheve marokkansk kultur og vår eldgamle arv – gjennom kreativiteten til de marokkanske håndverkerne!

Musikk denne kvelden er det Atlas band som står for! Bandet er sterkt inspirert av den marokkanske kulturarven, samt den arabiske og afrikanske musikken. Atlas band spiller gnawa, chaabi, raï og folkemusikk. Årets internasjonale gjester er fiolinisten Said Lazaar og vokalisten Rachid El Ouaryaghly – begge er opprinnelig fra Marokko.

Said Lazaar er chaabi-musiker, en musikksjanger med tekster og temaer fra den tradisjonelle nord-afrikanske musikken. Chaabi spilles ofte i bryllup og stilen er forbundet med feiring. Chaabi er musikk som byr opp til dans!

Rachid El Ouaryaghly er en ung marokkansk artist som er født i Frankrike og er en etablert musiker i musikkmiljøet i Bordeaux. Han spiller chaabi og flere andre stilarter!

Med i Atlas band er Cheb Hocine, som perkusjonist og vokalist. Cheb Hocine er mannen som har gjort musikksjangeren raï kjent i Norge! Raï er, noe forenklet blitt kalt den arabiske bluesen, og er den dag i dag en sjanger som er en sentral del av dagliglivet.

I Norge er han kanskje aller mest kjent for sitt samarbeid med kultjazzkvartetten The Source på deres sangnomsuste julekonserter «The Source: Of Christmas» på Cosmopolite. Hocine kommer fra den algeriske havnebyen Oran, hvor de unge musikerne blander lokal folkemusikk med popimpulser.

Leder for Atlas band er musiker Ali Bouabdillah som spiller keyboard!

Vi får også oppleve dansegruppen Tribal Troopers som danser magedans med tradisjonelle kostymer. Tribal Troopers bruker en improvisasjonsmetode innen danse som heter American Tribal Style for å utvikle trinnene.

Organisasjonene som bidrar med organisering av arrangementet er den frivillige generasjonen Dynamo Generasjon – som jobber for kulturformidling og Kvinner i fokus.

Det blir servert fingermat og drikke denne kvelden – og vi gleder oss stort til en kulturkveld med tema: Nord-Afrika på Cosmopolite! Velkommen!


Arrangementet er gratis for barn og unge under 18år, men for å holde kontroll på antall gjester, må man hente ut billett på ticketmaster. Det er maks fire barn per voksen.

Line up for Atlas Band:

Said Lazaar – fiolinist og vokalist
Rachid El Ouaryaghly – perkusjon og vokalist
Cheb Hocine - perkusjon og vokalist

Karim Bouhlal – fiolinist
Ali Bouabdillah – keyboard
Lahcen Khermoussi – perkusjon
Mostafa Bouabdillah – perkusjon


Organisasjonen Kvinner i Fokus er en sentral del av kvelden:
Kvinner