- På afrikanske fester er mat og musikk et must | Kinam Imole Konlan om Gyedu-Blay Ambolleys highlife-musikk og blomstringen av afrikansk kultur i Oslo

Kinam
Pictures by
Julie Brundtland Løvseth
Written by
Julie Brundtland Løvseth

- På afrikanske fester er mat og musikk et must | Kinam Imole Konlan om Gyedu-Blay Ambolleys highlife-musikk og blomstringen av afrikansk kultur i Oslo

Livsgnist, glede og godt humør er fellesnevnere mellom matkultur og musikksjangre fra Ghana. Under Gyedu-Blay Ambolleys konsert blir det servert ghanesisk mat, fordi det blir ikke afrikansk fest uten mat og musikk!

Kinam Imole Konlan er grunder og står bak sin egen catering bedrift med mat fra Ghana, er leder av Black Girls Eat Club som er en restaurant review Club som utforsker hva Oslo har å by på innen mat og kultur. Ikke minst så har Kinam grunnlagt matfestivalen African Food Festival Norway.

Konlan har helt klart truffet en nerve med prosjektene sine, siden over 5000 personer besøkte festivalen sist. På sine freshe og fargerike sosiale medier-profiler brukes musikk på de fleste innleggene og på festivalen bryter det ut i spontan dans. Konlan forklarer musikkbruken slik:

- Mat og musikk er hovedfokus på afrikanske fester, det blir ikke fest uten Jollof rice eller dansegulv!

Den entusiastiske kokken og entreprenøren forteller om en barndom med mye Gyedu-Blay Ambolley spilt av særlig hennes far i tillegg til mye annen highlife musikk. Konlan gleder seg til konserten med Ambolley den 25. mai på Cosmopolite, og har hørt mye på han siden det ble kunngjort at den store legenden innen highlife-musikken kommer til Norge.

- Hva gir musikken fra Ghana deg?

- Liv! Utbryter hun momentant og fortsetter: Det er umulig å sitte ned, og det vekker noe i deg. Du får lyst til å bevege deg, du blir i godt humør. Du føler deg levende!

- Og hva synes du karakteriserer maten?

-
Maten får deg til å ville danse, maten gjør deg glad, du stråler fordi det er næringsrikt, du blir i godt humør fordi det er så mange smaker! Maten er fargerik fordi vi balanserer så mange ulike krydre. Det får deg i godt humør!

Konlan elsker å feire afrikansk mat og synes det er gøy med afrikanske fester og konserter, hvor det som oftest blir dans:

 

- Vi viser hva vi føler og uttrykker det! Her er det ingen som er redd for nærhet på dansegulvet.

Nordmenn er åpne og tar vel imot afrikansk mat, mener Konlan. Hun anslår at på matfestivalen er rundt seksti prosent av de besøkende nordmenn, og hun vil gjerne ha flere nordmenn til festivalen og andre arrangementer:

- Jeg ønsker å spre ghanesisk matglede med hele Norge! Jeg håper at folk kan bli kjent med min kultur og innse hvor mange retter vi har, at de er kjempesunne og hvor deilig maten er. I Oslo har vi mest mat fra India og Thailand, imens afrika har blitt glemt. Vi har faktisk mange vegetarretter, og på festivalen har vi over tjuefem ulike boder med masse vegetarmat og deilige kjøttretter! Det er nesten som å være i Afrika, konstaterer Konlan.

Konlans cateringselskap serverer mat fra Ghana under Ambolley-konserten den 25. mai, og liker du det du smaker kan du ta turen til African Food Festival Norway 7. og 8. juli på 3KT Aker Brygge.