Ungjazzfest

Ungjazzfest
Jazz
Østnorsk Jazzsenter
Sunday 26. March 2023
The doors open at 14:00
Concert starts at 15:00
Venue
Cosmopolite
Ticket price
100
Age limit
No limit
Seats
Unnumbered

Ungjazzfest

Det spørs om taket holder når søtti unge musikere i fem ungjazzorkestre koker det opp til ungjazzfest på Cosmopolite Scene søndag 26. mars.

For det koker virkelig i ung, norsk jazz for tida. Stadig popper forbløffende talenter og fryktløse ungjazzorkestre opp både her og der ingen skulle tru. Og siste søndag i mars møtes de til en real ungjazzfest. Over fjellet kommer Bergen ungdomsstorband med seksten musikere, og fra Østlandet stiller mer en femti ungjazzere fra fire orkestre; Akershus og Oslo ungdomsjazzorkester, Buskerud ungdomsjazzorkester, Ungdommens improorkester og Ung vokal. Hvert band har femten minutters spilletid, og billettene kommer med garanti for både swingfot og improknirk og alt derimellom.

De fem bandene består av musikere i aldersspennet fra 12 og opp til 21 år. Besetningene fornyes stadig når nye årskull kommer til, samtidig som de eldste går gradene videre opptil utdanningsløp og studier. For mange unge musikere er ungdomsstorband og ungdomsjazzorkester ikke bare det første møtet med jazz og improvisasjon, men også med jazzfestivaler og klubbscener over det ganske land. De rundt søtti ungjazzerne som møtes i hovedstaden 26. mars, har altså allerede en betydelig konsert- og turnéerfaring fra store og små arrangementer. Men dette blir første gang de samles til en stor felleskonsert.

Bergen ungdomsstorband ledes av trompeter Are Ovesen i regi av Bergen kulturskole. Bandets medlemmer er i alderen 12 til 19, og kommer fra hele Vestland fylke. De spiller jevnlig på de store jazzfestivalene i Bergen, Stavanger og Voss, og er superklare for å innta hovedstadens største jazzscene. 

Østnorsk jazzsenter etablerte Akershus og Oslo ungdomsjazzorkester og Buskerud ungdomsjazzorkester rundt 2015. Siden den gang har det ballet på seg med bl.a. Ung vokal fra 2018 og det ferskeste tilskuddet til jazzfamilien; Ungdommens improorkester fra 2021. Porteføljen med ungjazzorkestre på Østlandet har vist seg å være et populært og etterspurt samspilltilbud for ungdom over hele regionen, som bidrar til mestring, musikkglede og mange store musikkopplevelser for både ungjazzere og publikum.

 

Akershus og Oslo ungdomsjazzorkester ledes av rapper, poet og trommeslager Olav Abildgaard.

Bergen ungdomsstorband ledes av trometer Are Ovesen.

Buskerud ungdomsjazzorkester ledes av komponist og trompeter Magnus Aannestad Oseth i tospann med tubaist Steffen Granly. 

Ungdommens improorkester ledes av komponist og fløytist Henriette Eilertsen

Ung vokal ledes av komponist og sanger Karoline Wallace 

Hvert band spiller et sett på ca femten min.

Ungjazzfesten støttes av Sparebankstiftelsen DNB, Drammens tidende, Norsk jazzforum/Frifond og Oslo kommune.