Film og musikk fra sør når Oslos største filmfestival kommer til Cosmopolite

Film fra Sør
Pictures by
Cosmopolite og Film Fra Sør
Written by
Julie Brundtland Løvseth

Film og musikk fra sør når Oslos største filmfestival kommer til Cosmopolite

Filmfestivalen Film Fra Sør er verden som kommer til Oslo, og tillater publikum å se verden fra en annen vinkel enn vi vanligvis gjør. Som en naturlig samarbeidspartner for Cosmopolite er Film Fra Sør med i vårt 30-årsjubileumsprogram hvor vi kobler samfunnsaktuell film og TV med kosmopolitiske band.

Film Fra Sør varer fra 12. november til 20. november, og den 19. har Cosmopolite æren av å være vertskap for festivalavslutningen med prisutdeling, visning av LIDO TV og et forrykende show med The Turbans!

Lido Pimienta er en serieskaper, afro-futuristisk opprører og en artist av global skala som skaper satiredrevet TV med LIDO TV. Pimienta erkanadisk-colombiansk og med sine studiovenner blir vi med på deres harselas med rasisme, nett-trolling og macho-dusteri på den colombianske DJ-serien.


THE TURBANS OG LIDO TV LØRDAG 19. NOVEMBER 


Opprørstrang av ung energi

Serien hadde verdenspremiere på Toronto filmfestival og de to episodene vi skal få se er «FEMINISM» og «HATE».

Den unge, globale og opprørske stemningen fortsetter denne kvelden når The Turbans inntar scenen. Grunnleggeren av bandet sier: «Hvert eneste bandmedlem har en glødende flamme på innsiden av seg selv».

The Turbans kom sammen da grunnleggeren Oshan Mahony møtte fiolinisten Darius Luke Thomson i Kathmandu.  De fant tonen og plukket med seg musikere på reise gjennom India som gatemusikanter!

Det koker i Brasil og på dansegulvet med brasiliansk musikk

Dagen før festivalavslutningen, får vi nok et høydepunkt med brasiliansk festaften fredag den 18. november!

GRUPO ZANZA OG EXECUTIVE ORDER FREDAG 18. NOVEMBER 

 

Brasil feirer 200års jubileum som selvstendig stat og står ved et avgjørende veiskille under presidentvalget i oktober.  Verdens femte største land er en interkulturell smeltedigel og er dermed arnestedet til mange kulturuttrykk.

Festaftenen begynner med visning av filmen Executive Order, en antirasistisk fremtidsthriller satt i Brasil og laget i 2020. Vi er i Brasil noen år frem i tid der et hvitt autoritært regime utsteder et direktiv, der alle med afrikanske aner (melanin i huden) tilbys en enveis billett tilbake til kontinentet. Den tilsynelatende gylende muligheten til gjenforening utvikler seg raskt til en brutal deportasjon. Målet er å kvitte seg med alle som har «feil» hudfarge. 

Det brazilianske bandet Grupo Zanza spiller brasilianske sanger som har betydd mye for vokalisten, Vera, gjennom hennes oppvekst i Brasil. Dette inkluderer sanger av blant andre Caetano Veloso, Gilberto Gil, Elis Regina, Carlos Jobim og Djavan. Under konserten vil de også spille en favoritt innad i bandet, hiten «Maskenda».

Festivaler og jazzklubbe har omtalt bamdet som “et musikalsk fyrverkeri” og har sagt at de «spiller med gnistrende musikkglede».

Samarbeid mellom to kulturinstitusjoner som kobler Norge med verden

Lasse Skagen er programsjef i Film Fra Sør og er veldig fornøyd med at Cosmopolite viser film før konserter.

- På 1990 tallet og 2000 tallet var Soria Moria, kinoen som var der Cosmopolite-salen er nå, en av festivalens hovedscener, så dette nye samarbeidet føles litt som å komme hjem igjen, sier Skagen.

Også Marthe Heggenhaugen, daglig leder ved Cosmopolite scene synes samarbeidet gir mye til både filmfestivalens publikum og Cosmopolites publikum.

- Å kombinere filmvisning med konsert gir en mer helhetlig kulturaften, og tilfredsstiller mange behov på en gang. Vi har jobbet med å finne film og TV som appellerer til vårt publikum og som passer med konsertene våre, men som kanskje utfordrer litt og! Sier Heggenhaugen.