- Å dra på festival i utlandet er en kulturreise | Ania og Miloud på Jazzablanca i Casablanca

Anna Sienkiewicz og Byron Wallen
Pictures by
Anna Sienkiewicz
Written by
Julie Brundtland Løvseth

- Å dra på festival i utlandet er en kulturreise | Ania og Miloud på Jazzablanca i Casablanca

Produksjonsleder Anna Sienkiewicz synes man blir kjent med landet på en annen måte gjennom festivalopphold, og synes det er en god grunn til å besøke et land.

Kreativ leder ved Cosmopolite, Miloud Guiderk og produksjonsleder Anna Sienkiewicz ble invitert av programsjefen for Jazzablanca til å besøke festivalen, som er en av de viktigste jazzfestivalene i Nord-Afrika.

- Dette var vår første gang på festivalen. Et stort trekkplaster for oss var å høre Mulatu Astatke og Oum, som har spilt flere ganger på Cosmopolite. Det var et veldig spennende program med flere store navn på plakaten!

Konserten på Jazzablanca var Astatkes første opptreden i Marokko. Astatke hadde selv ønsket å spille i Marokko.

- Kanskje Mulatu ønsket å spille der på grunn av kjennskapet med Miloud i mange år? Og selvfølgelig når han et nytt marked og publikum. Han ble mottatt veldig bra og leverte et fint sett!

Jazzablanca er en festival under åpen himmel i kystbyen med de hvite husene. Anna synes det var en stemningsfylt og sosial opplevelse, men ganske annerledes enn på en klubb.

- Open air festival er en helt annerledes opplevelse! Man får mer konsentrasjon om musikken i en jazzklubb, som på Cosmopolite.

Av høydepunktene på festivalen trekker Anna frem Oum og Gilberto Gil. Sangerinnen Oum spilte for sin hjemby Casablanca og har med rette blitt en ambassadør for marokkansk kultur. Oum er inspirert av marokkansk ørkenkultur, poesi skrevet på Hassani og afrikanske rytmer. Gilberto Gil har vært kulturminister i Brasil og har laget mye god musikk innen bossanova-sjangeren.

Trompetspiller Byron Wallen var i byen som en del av bandet til Mulatu Astatke. Wallen har spilt på Cosmopolite ved flere anledninger, og vært flere ganger i Casablanca men aldri hatt tid til å se byen ordentlig. Anna viste han rundt og de dro til musikkkonservatoriet og Rialto teater, hvor Josephine Baker spilte i sin tid.


På spørsmål om hva Anna tar med seg fra festivalen i Marokko er svaret tydelig:

- Vi må våge å hente enda større artister til Cosmopolite!