Kongshaugfestivalen 2019

Kongshaugfestivalen
Jazz
Falck Forlag AS
Lørdag 16. mars 2019
Dørene åpner 17:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
850/700,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert

Kongshaugfestivalen 2019

Hyllestfestival for Norges største lydtekniker gjennom tidene, Rainbow Studios Jan Erik Kongshaug. Over tre dager skal kremen av norske jazzmusikere hylle mannen bak spakene.

Over 4000 album har blitt spilt inn i Rainbow, hvorav rundt 700 for det tyske plateselskapet ECM.

Program:

Ketil Bjørnstad (C: 18.00.)
Ellen Andrea Wang (C: 19.00.)
Jon Eberson & Sigurd Hole (B: 20.10.)
Bendik Hofseth Band (C: 21.10.)
Knut Reiersrud (B: 22.20.)
Mathias Eick Quintet (C: 23.20.)
B=Belleville C=Cosmopolite

Jan Erik Kongshaug ble født i Trondheim i 1944.
24 år gammel er han ferdig utdannet lydtekniker og skrur lyd for diverse gammeldans og svensktoppar, før han i mai 1970, får jobb som lydtekniker for Dexter Gordon og Karin Krog på albumet «Some Other Spring, Blues and Ballads» i Arne Bendiksen Studio. Dette er et album som blir lagt merke til verden over.
Omtrent samtidig, i München i Tyskland, har Manfred Eicher, som nyutdannet kunstelev ved Academy of Music i Berlin, lekt med tanken om å starte sitt eget plateselskap som får navnet Edition of Contemporary Music…ECM.
Selakapets syvende album spilles inn av Jan Garbareks kvartett, bestående av Jan Garbarek selv, Terje Rypdal på gitar, Arild Andersen på bass og Jon Christensen på trommer. Albumet får tittelen «Afric Pepperbird». Manfred velger ut Kongshaug til å være lydtekniker på plata, og det blir det første møtet mellom Kongshaug, kvartetten og Manfred.
«Afric Pepperbird» blir en gigantsuksess for både Jan Garbarek, ECM, og ikke minst for Kongshaug som heretter blir fast inventar i den tyske stallen.

I 2018 står Kongshaug notert med over 4000 innspillinger.
«Recorded at Rainbow Studio, Oslo. Engineer: Jan Erik Kongshaug» regnes som et særlig kvalitetskjennetegn for lydopptak. Og det er få, eller ingen, lydteknikere som kan skilte med samme bragd. Å ha et eget lydbilde oppkalt etter seg.
Selv om det er jazz som ligger Kongshaugs hjerte nærmest, sier at sjangeren er uvesentlig. «Det er to typer musikk, god musikk, og alt det andre». Det er mulig det er kjærligheten til god lyd som har vært mye av drivkraften til Kongshaug, men mest av alt er det hans lidenskapelige forhold til musikk. Og artister fra hele verden har stått i kø for å benytte seg av hans tjenester, noe som har resultert at han har jobbet med de største stjernene innen internasjonal jazz:
Pat Metheny, Keith Jarrett, Chick Corea, Gary Burton, Ralph Towner, Jack DeJohnette, Egberto Gismonti, Dave Holland, John Surman, Charlie Haden, Bill Frisell, David Darling, Paul Bley, Shankar, Mark Isham, Meredith Monk, Charles Lloyd, Annette Peacock, Anouar Brahem, Peter Erskine, Eberhard Weber, Tomasz Stanko og mange mange flere.
Den 4. juli fyller Jan Erik 75 år.
Siden alle artister er spredd for alle vinder i festivalmånedene, fant vi ut at vi like gjerne skulle feire 75-årsdagen litt på forskudd.